28.6.19

Μεσογειακή διατροφή: Ποιες σοβαρές παθήσεις προλαμβάνει

Μεσογειακή διατροφή: Ποιες σοβαρές παθήσεις προλαμβάνει
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι μία από τις πιο υγιεινές δίαιτες, καθώς επικεντρώνεται στον συνδυασμό τροφών φυτικής προέλευσης και καλών λιπαρών.
Αυτή η προσέγγιση είναι γνωστή για τη συμβολή της στην πρόληψη πολλών παθήσεων, στη βελτίωση της διάθεσης και στην απώλεια βάρους.
Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που περιλαμβάνει η μεσογειακή δίαιτα προστατεύουν το σώμα από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, άνοια, κατάθλιψη και νόσο του Πάρκινσον.
Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο συνδυασμός μεσογειακής διατροφής και σωματικής άσκησης, συμβάλλει τα μέγιστα στην υγεία.
Δείτε αναλυτικά από ποιες παθήσεις προστατεύει η μεσογειακή δίαιτα:
Περιλαμβάνει μόνο τρόφιμα που βρίσκουμε στη φύση, όπως φρούτα και λαχανικά, ελάχιστη ζάχαρη και καθόλου συντηρητικά. Η απουσία επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης, βοηθά στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Τα φρούτα και τα λαχανικά τροφοδοτούν το σώμα με αντιοξειδωτικά, προστατεύουν το DNA, μειώνουν τη φλεγμονή και καθυστερούν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού και του εντέρου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα του νιτρικού οξειδίου, κάτι που ενισχύει την υγεία των αρτηριών.
Τα καλά λιπαρά που περιέχει το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης, ενώ τα αντιφλεγμονώδη φρούτα και λαχανικά, προλαμβάνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Προλαμβάνει τον διαβήτη μέσω του ελέγχου της ινσουλίνης. Η διατροφή βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα λόγω της κατανάλωσης μη επεξεργασμένων τροφών, υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Αποτελεί έναν υγιεινό, μη στερητικό τρόπο διατροφής για να χάσει κάποιος τα περιττά κιλά. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του λίπους λόγω της περιεκτικότητάς της σε υψηλής θρεπτικής αξίας τροφές. Η διατροφή επικεντρώνεται στην κατανάλωση καλών λιπαρών και στη μείωση των υδατανθράκων.
Τα φρέσκα φυτικά τρόφιμα σε συνδυασμό με τα καλά λιπαρά συμβάλλουν στη μακροζωία. Το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί παρέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα καρδιακών παθήσεων, καρκίνο, κατάθλιψη, γνωστική εξασθένιση και Αλτσχάιμερ, ανάμεσα σε άλλες παθήσεις που αποτελούν βασικές αιτίες θανάτου.


Το διαβάσαμε στο onmed

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου