20.2.20

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωση Ειδικευμένων Ιατρών UEMS ο Παν.Χαλβατσιώτης

Ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης επισκέφθηκες χθες την έδρα της  Ευρωπαϊκής Ένωση Ειδικευμένων Ιατρών (Union Européenne des Médecins Spécialistes, - UEMS) αφού πρόσφατα ορίσθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ως ο Εκπρόσωπος των παθολόγων της Ελλάδος.
Οι εθνικές ιατρικές εταιρίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης είναι πλήρη μέλη της UEMS όπου εκπροσωπούνται  πενήντα ιατρικές ειδικότητες. 
Η UEMS αντιπροσωπεύει τους ιατρούς αυτούς στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σαν στόχο να προωθεί τα υψηλά πρότυπα ιατρικής εκπαίδευσης, πρακτικής και φροντίδας υγείας. Τέλος η UEMS είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της μοριοδότησης για την Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση.
Ο κ.Χαλβατσιώτης κατέθεσε την πρόσφατη νομοθεσία (ΦΕΚ Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ 49510) που αναφέρεται στην απαιτούμενη εκπαίδευση στην ιατρική ειδικότητα της εσωτερικής παθολογίας και κατ' επέκταση στα πεδία ιατρικής ευθύνης του παθολόγου στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα μόνο η Παθολογία είναι η μοναδική ειδικότητα που νομικά έχει κατοχυρώσει το γνωστικό της αντικείμενο και αυτό έγινε δυνατό από μια συλλογική προσπάθεια που συντόνισε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος όπου ο κ. Χαλβατσιώτης είναι εκλεγμένο Μέλος του ΔΣ επιφορτισμένος με τον Τομέα των Ευρωπαϊκών & Διεθνών Σχέσεων.
Ο κ. Χαλβατσιώτης συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της UEMS κ. Bertrand Daval και αντικείμενο της συζήτησης ήταν η θέση του παθολόγου στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που πρόκειται να σχεδιασθεί στην Χώρα μας σε σχέση με τους Γενικούς Ιατρούς, καθώς και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την αλληλοεπικάλυψη των γνωστικών αντικειμένων των παθολόγων με άλλες ειδικότητες του Παθολογικού Τομέα όπως για παράδειγμα των Ενδοκρινολόγων ή των Πνευμονολόγων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου