7.1.10

«Επίκαιρη ερώτηση Νάντιας στην Υπουργό Περιβάλλοντος για την περιβαλοντική καταστροφή από τα λιόζουμα και τα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων»


Είναι γνωστό, ότι η κατανάλωση αγνού παρθένου ελαιόλαδου, προάγει την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό οι συνέπειες στη φύση, από την επιστροφή των κατάλοιπων της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου στη θάλασσα. Η θάλασσα, τα ποτάμια και οι χείμαρροι μολύνονται και αποκτούν ένα χρώμα φαιό και εκπέμπουν δυσοσμία, λόγω της απόριψης των λιόζουμων στο φυσικό περιβάλλον. Ακόμη χειρότερα, ωστόσο, συντελείται μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που αφαιρούν το οξυγόνο από το υδάτινο περιβάλλον. Αυτό, έχει ως συνέπεια το θάνατο των ψαριών από τη μια και την υπέρμετρη ανάπτυξη φυκιών που καταστρέφουν τη γύρω περιοχή, λόγω της σήψης που δημιουργούν. Μάλιστα, οι συνέπειες στην Μεσσηνία είναι τέτοιες που ορισμένοι το ονομάζουν «ο μαύρος θάνατος της Μεσσηνίας».
Αυτήν την εποχή, λόγω της ελαιοκομικής περιόδου, το φαινόμενο έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις και έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων όλης της Μεσσηνίας. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα υγρά απόβλητα των τριφασικών ελαιοτριβείων καταλήγουν στη θάλασσα μέσω των αγωγών ομβρίων υδάτων, των ρυακιών και των ποταμών.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η Υπουργός,
1. Πότε και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας;
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση και πότε να δώσει κίνητρα, προκειμένου τα τριφασικά ελαιοτριβεία να εκσυγχρονιστούν και να προωθήσει την εκμετάλευση των λιόζουμων για την παραγωγή φαρμάκων, λιπασμάτων, εδαφοβελτιωτικών, ζωοτροφών και κυρίως στερεών βιοκαυσίμων;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου