17.6.12

Άνοιξαν οι Κάλπες - Ψηφίζουμε χωρίς σταυρό από 7 π.μ. έως 7 μ.μ.


Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το βράδυ. Τυπικά, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και οι μόνοι που εξαιρούνται είναι όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι βρίσκονται εκείνη την ημέρα στο εξωτερικό. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες άνω των 18, που είναι εγγεγραμμένοι

σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Ψηφίζουν επίσης όσοι συμπληρώνουν τα 18 εντός του 2012. Οι σημερινές εκλογές θα διεξαχθούν με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους, όπως έχουν \'\'κλείσει\'\' από τις 29 του περασμένου Φεβρουαρίου. Επομένως, ψηφίζουμε όπου ψηφίσαμε και στις 6 Μαΐου. Για να το επιβεβαιώσουμε, πάντως, μπορούμε να μπούμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) ή να καλέσουμε στα τηλέφωνα: 213 136 1500 και 213 136 4500. Στον τόπο διαμονής τους ψηφίζουν όσοι ετεροδημότες είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, χρειαζόμαστε μόνο την αστυνομική μας ταυτότητα. Αν την έχουμε χάσει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Ακόμα και \"κομμένα\" δελτία αστυνομικής ταυτότητας ή ληγμένα ελληνικά διαβατήρια γίνονται δεκτά.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι το πέρας της ψηφοφορίας για να χορηγούν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια για όσους δεν βρίσκουν για κάποιο λόγο το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας για εκείνους των οποίων τα στοιχεία στον εκλογικό κατάλογο δεν συμπίπτουν με αυτά της αστυνομικής ταυτότητας.
Χωρίς σταυρό
Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου είναι ότι αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να βάλουμε σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο. Η εκλογή των βουλευτών γίνεται με λίστα, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος, όταν διενεργούνται εκλογές πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από τις προηγούμενες.
Έτσι, στο παραβάν, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε στον φάκελο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θα επιλέξουμε. Αν βάλουμε κατά λάθος σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται.
Οι βουλευτές εκλέγονται κατά τη σειρά, όπως αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος, με τον ίδιο δηλαδή τρόπο που γίνεται με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από τις 56 εκλογικές περιφέρειες θα εκλεγούν 288 βουλευτές, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες καταλαμβάνονται από βουλευτές Επικρατείας. Συνολικά, στη σημερινή αναμέτρηση συμμετέχουν 21 συνδυασμοί και 58 ανεξάρτητοι - μεμονωμένοι υποψήφιοι.
Προσοχή πρέπει να δώσουμε στο γεγονός ότι τα παλαιά ψηφοδέλτια της 6ης Μαΐου δεν ισχύουν. Αν έχουμε τέτοια στην κατοχή μας, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί αν βρεθούν στην κάλπη, θα εκληφθούν ως άκυρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου