3.10.12

Σχολείο και ψείρες: Πρόβλημα των παιδιών με την έναρξη των μαθημάτων !

      Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς παρουσιάζονται και τα πρώτα προβλήματα ψείρας σε παιδιά δημοτικού, νηπιαγωγείου, αλλά και των παιδικών σταθμών. 
Αντίθετα οι ψείρες είναι σπάνιες στα μωρά. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά θα έχει ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του. Παρουσιάζεται δηλαδή συχνά και εύκολα
αντιμετωπίζεται.                                                                                                      
 Ιατρικές έρευνες απέδειξαν ότι οι ψείρες του κεφαλιού είναι έντομα, χωρίς φτερά, που προκαλούν ένα νόσημα με φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και συνήθως ζουν και... γεννούν τα αβγά τους (300 περίπου κάθε 7 με 10 μέρες) στα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και λαιμού και πίσω από τα αυτιά.                                                                                      
Με την επαφή κεφάλι με κεφάλι ή τη χρήση καπέλων, κορδελών για το κεφάλι ή χτένες μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο. Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν μακριά απ' το ανθρώπινο σώμα για πάνω από λίγα λεπτά της ώρας.
Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη δεν είναι μικρότερη από 31°C, γι΄ αυτό και τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα (το κούρεμα με την «ψιλή», απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως και τα αυγά). Αντίθετα δηλαδή  απ΄ότι συμβαίνει με τη πιτυρίδα, που μπορεί να βγει χτενίζοντας τα μαλλιά με μια κανονική χτένα.

Οι άνθρωποι πιάνουν ψείρες από την άμεση επαφή των μαλλιών με ένα άλλο άτομο που έχει ψείρες κεφαλιού. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα άτομα παίζουν, αγκαλιάζονται ή εργάζονται πολύ κοντά.                                                            
 Πώς αντιμετωπίζονται; Οι γιατροί τονίζουν:
Τα προϊόντα για τις ψείρες του κεφαλιού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν μπορείς να δεις ψείρες ή αβγά στα μαλλιά του παιδιού. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κανονικό μαλακτικό (conditioner) μαλλιών και μια χτένα για ψείρες, μια μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ως θεραπεία.
Για να κάνετε αυτή τη μέθοδο, χτενίστε τα στεγνά μαλλιά με μαλακτικό από τη βάση των μαλλιών προς τις άκρες με χτένα για ψείρες. Χτενίστε τα μαλλιά τμηματικά σκουπίζοντας το μαλακτικό από τη χτένα με ένα χαρτομάντιλο για να απομακρυνθούν αβγά και ψείρες.                                                                                  

Κάθε τμήμα του κεφαλιού θα πρέπει να το χτενίζετε τουλάχιστον 5 φορές. Ξεπλένουμε ολόκληρο το κεφάλι με ζεστό νερό όταν δεν υπάρχουν πλέον άλλα αβγά ή ψείρες πάνω στη χτένα. Το πρόβλημα μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί αν έχουν παραμείνει μερικά ζωντανά αβγά πάνω στα μαλλιά. Θα πρέπει να ελέγχετε το παιδί κάθε εβδομάδα με την ίδια μέθοδο.
Απολυμαίνετε με καυτό νερό ότι έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού (σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κλπ.). H θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3 έως 5 λεπτά.
Υπάρχουν διάφορες λοσιόν ή σαμπουάν για τις ψείρες του κεφαλιού που πωλούνται στα φαρμακεία. ∆εν είναι όλα κατάλληλα για μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες γι' αυτό διευκρινίστε το προσεκτικά με τον φαρμακοποιό. 

Αυτά τα παρασκευάσματα μπορεί να είναι αποτελεσματικά όταν χορηγούνται σύμφωνα με τις οδηγίες. Η θεραπεία συνήθως χρειάζεται δύο επαλείψεις με το παρασκεύασμα σε διάστημα επτά ημερών για να απομακρύνετε όλες τις ψείρες και τα αβγά από τα μαλλιά.
Το κεφάλι μπορεί να έχει φαγούρα για μια εβδομάδα μετά την απομάκρυνση των ψειρών. 

Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος με δερματικές εκκρίσεις, πρησμένοι αδένες και ελαφρό πυρετό. Αν συμβεί αυτό πηγαίνετε στον παιδίατρο σας.
Είναι όμως σημαντικό να συνεχίζετε να ελέγχετε το παιδί κάθε εβδομάδα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του 'Μαλακτικού και Χτένας' για 2-3 εβδομάδες μετά τη χρήση εντομοκτόνου για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική.
Τα ζώα στο σπίτι δεν χρειάζεται να κάνουν θεραπεία. Οι άλλοι άνθρωποι όμως στο σπίτι όμως θα πρέπει να προσέχουν (π.χ. να μην χρησιμοποιούν τη ίδια βούρτσα κλπ).Α.Χ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου