8.10.13

“Αχίλλειος πτέρνα” του Τατούλη η Μεσσηνία

Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης βρίσκονται στη Μεσσηνία, γι΄ αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η «αχίλλειος πτέρνα» του Τατούλη βρίσκεται εκεί.
 Η σύγκρουση του Περιφερειάρχη με αρκετά ισχυρά πρόσωπα της Μεσσηνίας είχε και έχει τις επιπτώσεις του και στο εκλογικό σώμα. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώθηκε και από την καλοκαιρινή δημοσκόπηση της MARC. 
Αν ο Πέτρος Τατούλης μπορέσει και περάσει το σκόπελο της Μεσσηνίας κλείνοντας τις πολλές «πληγές» τότε μπορεί να διαμορφώσει ευνοϊκό γι΄ αυτόν πολιτικό περιβάλλον σε όλη την Περιφέρεια. Ο χρόνος θα δείξει…
Αν ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα που προηγήθηκαν θα διαπιστώσουμε χωρίς δυσκολία πως διαμορφώθηκε το σημερινό σκηνικό της Μεσσηνίας.
Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όπου τη θέση του Περιφερειάρχη διεκδικούσε και ο για πολλά χρόνια Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος. Ο αγώνας ήταν τόσο σκληρός που δυο τρεις φορές αναγκάστηκε να κατέβει στην Πελοπόννησο για στήριξη και ο αρχηγός τότε της Νέας Δημοκρατίας και νυν Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα αποκάλεσε τον Τατούλη «πολιτικά μεταλλαγμένο».  Δε ήθελε να περάσει η Περιφέρεια στα χέρια του Πέτρου Τατούλη που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Τελικά την εκλογή κέρδισε πανηγυρικά ο Πέτρος Τατούλης κάτι που δεν μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα οι Νεοδημοκράτες ακόμα και σήμερα.
Αρχικά, φάνηκε ότι εκεί τελείωσε το προεκλογικό κλίμα και ότι η πορεία θα ήταν συνθετική. Λίγες καιρό αργότερα, όμως, ο Δημήτρης Δράκος ως πρώην Νομάρχης κατηγορήθηκε για την εξαφάνιση των GPS των κρατικών αυτοκινήτων και για τις μετοχές της Μυρτιδιώτισσας. 
Τα αίματα άναψαν για τα καλά και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πέρα από αυτό το περιστατικό  ο Δημήτρης Δράκος άσκησε και ασκεί μια υποτονική αντιπολίτευση και εξαφανίστηκε από το «κάδρο» της Περιφέρειας. Αυτό είχε και έχει αντίκτυπο σε πολλά στελέχη που είχαν εκλεγεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί του ή είχαν δώσει τη μάχη στο πλευρό του.
Λίγους μήνες αργότερα ξεσπάει νέα σύγκρουση ανάμεσα στο Πέτρο Τατούλη και στο Μεσσήνιο, τότε υπερ-περιφερειάρχη Τάσο Αποστολόπουλο. Μια σύγκρουση που κράτησε μήνες αφού ο Τάσος Αποστολόπουλος θεωρούσε ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας δεν ήταν σύμφωνος με το νόμο και τις διατάξεις και δεν τον υπόγραφε. 
Είναι η εποχή που ο Πέτρος Τατούλης αποκάλεσε υποτιμητικά τον Αποστολόπουλο «δασκαλάκο» κάτι που είχε επίπτωση στην εκλογική βάση της Μεσσηνίας αφού ο Αποστολόπουλος, άνθρωπος ηπίων τόνων, ήταν και είναι αγαπητός στους Μεσσήνιους.
 Ήταν κάτι ανάλογο με το «κύριος τίποτα» που είχε πει ο Πάγκαλος για τον Αβραμόπουλο και που τελικά κερδισμένος βγήκε ο Αβραμόπουλος.
Πριν καλά-καλά κλείσει αυτός ο κύκλος αντιπαράθεσης οι Μεσσήνιοι δέχτηκαν ένα νέο σοκ. Ήταν η σύγκρουση του Πέτρου Τατούλη με τον Μεσσήνιο Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μαλαπάνη
Η σύγκρουση ήταν τόσο σκληρή που αναγκάστηκε ο Χρήστος Μαλαπάνης να οδηγηθεί σε παραίτηση. Ο Χρήστος Μαλαπάνης δεν ήταν και δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Έχει μεγάλη απήχηση ο λόγος του στον κόσμο και γενικά ήταν και είναι αγαπητός στους Μεσσήνιους. 
Είχε διατελέσει δήμαρχος Καλαμάτας και ήταν ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας. 
Η επιλογή του Πέτρου Τατούλη να τοποθετήσει στη θέση του Χρήστου Μαλαπάνη, που παραιτήθηκε, το γεωπόνο Παναγιώτη Αλευρά δεν του βγήκε και αυτό όξυνε τα προβλήματα.
Στη συνέχεια ήρθε η σύγκρουση του Πέτρου Τατούλη με τον τότε ισχυρό Μεσσήνιο πολιτικό, υφυπουργό οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας.  Η αντιπαράθεση πήρε διαστάσεις μέσω του τοπικού τύπου και εξελίχτηκε σε ανακοινώσεις «περί αρμοδιοτήτων βουλευτή και περιφερειάρχη».
Δεν ήταν μικρή και η σύγκρουση του Πέτρου Τατούλη με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Αιτία κυρίως τα στερεά απόβλητα. Τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης με το Νίκα πήραν και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της Περιφέρειας. 
Ο Παναγιώτης Νίκας γνώστης της ψυχολογίας κυρίως των Καλαματιανών απέφευγε και αποφεύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση με το να σηκώσει το γάντι και λειτουργούσε και λειτουργεί με ιδιότυπες διαδικασίες μεταφέροντας τις διαφωνίες στη βάση της τοπικής κοινωνίας κάνοντάς τη συμμέτοχη στην αντιπαράθεση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
Είναι ένα «παιχνίδι τακτικής» που το ξέρει πολύ καλά ο δήμαρχος.
Εκεί που η σύγκρουση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις ήταν η σύγκρουση Πέτρου Τατούλη με το Μεσσήνιο Θανάση Πετράκο
Σύγκρουση σε όλα τα θέματα σε όλα τα επίπεδα. Η αντιπαράθεση πήρε προσωπικά χαρακτηριστικά αφού συχνά, ακόμη και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο αποκαλέστηκε ο Πετράκος «αργόσχολος»,  «αργόμισθος». 
Ο Θανάσης Πετράκος βλέποντας ότι δεν τον βόλευε η προσωπική αντιπαράθεση κατάφερε να μεταφέρει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Τατούλη, και στο ΣΥΡΙΖΑ.  Τελικά το γαϊτανάκι της  σύγκρουσης του Τατούλη με τον Πετράκο ωφέλησε τον Πετράκο που απόκτησε μεγάλη αναγνωσιμότητα και εξασφάλισε τη συμπάθεια των Μεσσηνίων γι΄ αυτό και αυτοί τον τίμησαν και τον εξέλεξαν Βουλευτή.
Τον Θανάση Πετράκο διαδέχτηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Νίκος Πατσαρίνος.  Πολλοί πίστεψαν ότι οι αντιπαραθέσεις θα λάβαιναν τέλος, όμως τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά. Νέες συγκρούσεις είχαμε στα Περιφερειακά Συμβούλια Τατούλη με Πατσαρίνο που λάμβαναν και πάλι προσωπικά χαρακτηριστικά.
 Η μεγάλη σύγκρουση ήρθε στη συνεδρίαση της 11 Φεβρουαρίου 2013. Εκεί ο Τατούλης προχωράει σε ευθεία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Την άλλη μέρα οι Μεσσήνιοι διάβαζαν στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο ότι μεταξύ των άλλων ο Τατούλης είχε πει ότι: 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που στηρίζεται στις πιο ακραίες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και της συντήρησης. Τα δυο άκρα ταυτίζονται σε αυτό». Επίσης, είδαν στα ίδια μέσα ενημέρωσης, να  αναφέρουν ότι ο Τατούλης, απευθυνόμενος στον Πατσαρίνο, είχε δηλώσει:
 «Σας ακούω συχνά - πυκνά να μιλάτε για τα δημόσια έργα. Ευθέως σας το λέω: εσείς είστε πίσω από τα συμφέροντα των εργολάβων και των τραπεζιτών».
Οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στα προαναφερόμενα πρόσωπα. 
Πέρασαν και στα Μέσα Ενημέρωσης. Χωρίς αρχή και τέλος ήταν και είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πέτρο Τατούλη και στη εφημερίδα “Ελευθερία” της Καλαμάτας. Η αντιπαράθεση έφτασε και στις αίθουσες των δικαστηρίων αφού υπήρξαν μηνύσεις εκατέρωθεν και όχι για μια περίπτωση. 
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σινάπης δέχτηκε πολλάκις τα βέλη της Περιφέρειας γι΄ αυτά που έγραφε.
Τις μέρες αυτές ξέσπασε και το θέμα με τα στερεά απόβλητα στο δήμο Οιχαλίας. Οι κάτοικοι, συντονισμένα, χρεώνουν την άσχημη  για την περιοχή εξέλιξη στο δήμαρχο Οιχαλίας αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επειδή και στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση, οι αντιπαραθέσεις του Πέτρου Τατούλη με τα προαναφερόμενα πρόσωπα δημιούργησαν και ισχυρούς υποστηριχτές του Περιφερειάρχη στη Μεσσηνία. 
Υποστηριχτές σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο Μέσων Ενημέρωσης. 
Πιθανόν, σε αυτό το σκηνικό να απόβλεπαν οι επικοινωνιολόγοι της Περιφέρειας. 
Τώρα, αν αυτή η τακτική αποδώσει στο μέλλον είναι μια άλλη ιστορία….
Spartakos

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου