10.10.13

Έρευνα : Η κρίση "γεννά" κορίτσια

Τη θεωρία των βιολόγων Trivers & Willard, σύμφωνα με την οποία το βιοτικό επίπεδο επηρεάζει το φύλο του παιδιού, έρχεται να ενισχύσει μία νέα έρευνα του Thomas Pollet από Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. 
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ο οργανισμός της μητέρας “σαμποτάρει” τη γονιμοποίηση όταν πρόκειται να γεννηθούν γιοι και στην περίπτωση που οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι καλές».
Ο Robert Trivers και ο Dan Willard ήταν οι πρώτοι που υποστήριξαν, δύο δεκαετίες νωρίτερα, ότι μια μητέρα που ζει σε δύσκολες συνθήκες είναι πιθανότερο να γεννήσει κορίτσι –τα οποία θεωρούνται πιο «ανθεκτικά»– ενώ σε συνθήκες άνετης διαβίωσης ευνοούνται οι γεννήσεις των αγοριών –τα οποία πιστεύεται ότι όταν μεγαλώσουν θα συμβάλουν δυναμικότερα στη διαιώνιση του είδους.
Έχει αποδειχθεί ότι οι υποθέσεις των δύο ελεγκτικών βιολόγων έχουν εφαρμογή σε πολλά ζωικά είδη, ενώ δύσκολη παραμένει ακόμη η απόδειξη της ισχύος τους στον άνθρωπο.
Ωστόσο, μετά από εκτενή μελέτη πολυγαμικών οικογενειών, ο Δρ Pollet και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι, πράγματι, οι «πρώτες» γυναίκες που ζουν με καλύτερους όρους διαβίωσης είναι πιθανότερο να φέρουν στον κόσμο αγόρι –σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συζύγους.
Οι Ολλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, συσχέτιση ανάμεσα στο φύλο του παιδιού και στην ηλικία ή την επαρχία στην οποία ζει η μητέρα, ενώ το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.
Αυτό που δεν διευκρινίστηκε είναι η επίδραση της ηλικίας του πατέρα, αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι σε μεγαλύτερη ηλικία οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κορίτσια.
Αυτό, οφείλεται ενδεχομένως ότι στο ότι ένας άντρας είναι μεγαλύτερος όταν παντρεύεται μια δεύτερη ή τρίτη γυναίκα, ενώ με τα χρόνια μεταβάλλεται και η ποιότητα του σπέρματος.
Το επόμενο ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς μπορεί να «αποφασίσει» η μητέρα εάν θα γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι, τη στιγμή που το χρωμόσωμα Υ, το οποίο καθορίζει το φύλο, προέρχεται από τον πατέρα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Biology Letters.
tanea.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου