18.2.16

ΚΑΛΑΜΑΤΑ- "Στον Μαγικό ήχο του Μπαγιάν"

Οι "Μουσικές Του Κόσμου" που διοργανώνει η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας "ΦΑΡΙΣ" και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, συνεχίζονται  την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής με μια ιδιαίτερη συναυλία που θα μας μυήσει στον μαγικό ήχο του μπαγιάν.
Το μπαγιάν (η λέξη προέρχεται από έναν ρώσο βάρδο του 11ου αιώνα, τον Boyan) ανήκει στην κατηγορία των αερόφωνων και λειτουργεί ως εξής: σε κάθε κουμπάκι αντιστοιχεί και μία μεταλλική γλωττίδα στο εσωτερικό του οργάνου. Με την βοήθεια της φυσούνας γεμίζει με αέρα και πατώντας το κουμπάκι η γλωττίδα πάλλεται, δημιουργώντας τον χαρακτηριστικό ήχο του ακορντεόν! Ανάλογα με την ποιότητα του μετάλλου των γλωττιδών και του ξύλου που αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του οργάνου, διαφέρει και η ποιότητα και καθαρότητα του ήχου. Το μπαγιάν εκτελεί με εξαιρετικό τρόπο έργα του Bach και άλλων μπαρόκ συνθετών, εφόσον ο μεταλλικός του ήχος μιμείται με τρόπο ιδιαίτερο και φρέσκο αυτόν του εκκλησιαστικού οργάνου. Έργα γραμμένα ειδικά για το όργανο υπάρχουν κυρίως από τον 20ο αιώνα και μετά.
Στην χώρα μας το όργανο στην κλασική του εκδοχή ουσιαστικά ήρθε από τον Ηρακλή Βαβάτσικα, ο οποίος έχει φτιάξει τάξη μαθητών στην Αθήνα. Τον ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Ράπτης, ο οποίος δημιούργησε σχετικά πρόσφατα πανεπιστημιακή κατεύθυνση Ειδίκευσης στο Ακκορντεόν στην Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Θα έχουμε λοιπόν την χαρά να φιλοξενήσουμε την Άρτεμη Βαβάτσικα (κόρη του Ηρακλή Βαβάτσικα και μαθήτρια του Κωνσταντίνου Ράπτη), μια νέα μα ήδη σημαντική μουσικό που σπουδάζει στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ παράλληλα παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα σε φεστιβάλ και συναυλίες.
Μαζί της τρεις συμφοιτητές και συνοδοιπόροι της, η Ειρήνη Κρικώνη στο βιολί, η Κλειώ Παναγιωτοπούλου στο τσέλο και ο Γιάννης Σύμκο στο πιάνο, σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που εκτείνεται από τον J.S. Bach, ως τον Astor Piazzolla με ενδιάμεσους σταθμούς συνθέτες του ρομαντισμού, όπως ο C. Franck,και ο E. Grieg αλλά και συνθέτες του 20ου αιώνα που έγραψαν μουσική για αυτό το ιδιαίτερο όργανο, όπως οι N. Laufer, K. Tchemberji, S. Gubaidulina.
Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής με ελεύθερη είσοδο.

Η Άρτεμις Βαβάτσικα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1995. Αποφοίτησε από το ωδείο Athenaeum της Αθήνας με βαθμό Άριστα Παμψηφεί στο διπλωματικό της ρεσιτάλ. Σπουδάζει στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην τάξη ειδίκευσης του Ακκορντεόν με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Ράπτη. Έχει σημειώσει εμφανίσεις σε φεστιβάλ και συναυλίες, τόσο σε σολιστικό, όσο και σε επίπεδο συνόλου (Φεστιβάλ Ακκορντεόν Σύρου, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης κ.α.). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής και σύγχρονης μουσικής με τον Claudio Jacomucci και παραδοσιακής μουσικής με τον Σταμάτη Πασόπουλο.
 Η Ειρήνη Κρικώνη γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1995. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων. Από το 2013 σπουδάζει στην τάξη ειδίκευσης βιολιού του κ. Δημήτρη Χανδράκη, στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με τους Δ. Σέμση, Δ. Χανδράκη, Γ. Χατζηνίκο, Δ. Πολυζωίδη, M. Marseglia, Γ. Παναγιωτίδη, Γ. Δεμερτζή κ.α. 
 Η Κλειώ Παναγιωτοπούλου είναι γεννημένη το 1995. Σπουδάζει στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με καθηγητή τον Δημήτρη Πάτρα στην τάξη ειδίκευσης του βιολοντσέλου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Γεώργιο Χατζηνίκο (Έννοια και Καταβολές της Μουσικής ερμηνειας), με τον Παναγιώτη Αδάμ (Η ερμηνεία της μουσικής του Bach), με τον Δήμο Γκουνταρούλη (Μπαρόκ βιολοντσέλο), με τον Χρήστο Κανέτη (μουσική δωματίου) και έχει συμμετάσχει σε εργαστήρι των Idee Fixe (σύγχρονη μουσική και αυτοσχεδιασμός).
 Ο Γιάννης Σύμκο γεννήθηκε στον Καναδά το 1996. Σήμερα σπουδάζει Πιάνο στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην τάξη του Ιγκόρ Πέτριν και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με καθηγητή το Στάθη Γυφτάκη.  Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της Ακαδημίας Πιάνου, Πόρος 2014 και 2015 συνέπραξε ως σολίστ με τη Sinfonietta Αθηνών. Επιπροσθέτως, έχει εμφανιστεί με τη συμφωνική ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.   Ανάμεσα στις πρόσφατες δραστηριότητές του συγκαταλέγεται η ηχογράφηση των πιανιστικών έργων του Στάθη Γυφτάκη. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς με πιο πρόσφατους τον 7ο Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών (Γ' Βραβείο) και το Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα 2014 (Α' Βραβείο).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου