14.11.16

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗ & ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Κατόπιν παρεμβάσεως της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας και σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε με αφορμή τις καταστροφές στον Αγροτικό τομέα στην Μεσσηνία. Υποβλήθηκε σήμερα στην Βουλή ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό που υπογράφεται απο την Βουλευτή Αττικής Έυη Χριστοφιλοπούλου, αρμόδια κοινοβουλετική εκπρόσωπο για θέματα Μεσσηνίας και τον Βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη, υπεύθυνο του κοινοβουλευτικού τομέα ελέγχου Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ερωτηση

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: « Ένταξη της δακοπροσβολής στις αποζημειώσεις του ΕΛ.ΓΑ»

Κύριε Υπουργέ,

το μεσσηνιακό ελαιόλαδο αποτελεί βασικό μοχλό των αγροτικών εξαγωγών και αγροτικών εσόδων της χώρας και αυτή την στιγμή δέχεται επίθεση σαν αποτέλεσμα υποεκτίμησης της κατάστασης, αναποτελεσματικότητας στην πρόληψη και ενός ελλιπούς προϋπολογισμού του ΥΠΑΑΤ.

Κατά την εκκίνηση της ελαιοσυγκομιδής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας χιλιάδες παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με κατεστραμμένες από δακοπροσβολή ελιές σε ποσοστό άνω του 50% της φετινής παραγωγής.
           
            Εκτός των άλλων, οι παραγωγοί στο νομό Μεσσηνίας επωμίζονται και το κόστος των δακοκτονιών καθώς η δακοπροσβολή δεν υπάγεται στα πλαίσια αποζημιώσεων του ΕΛ.ΓΑ. προκαλώντας ακόμα ένα οικονομικό πλήγμα για τους αγρότες της περιοχής.

 Τα χτυπήματα που δέχθηκαν οι παραγωγοί στις αρχές του φθινοπώρου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, όπως χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλες, αλλά και οι ζημίες που προκλήθηκαν ήταν ανυπολογίστου αξίας τόσο σε φυτικό όσο και σε ζωικό κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι του ΕΛ.ΓΑ  παραμένουν ανολοκλήρωτοι και οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες δεν έχουν μέχρι και σήμερα καταβληθεί.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε κύριε Υπουργέ:
1.      Σκοπεύετε να εντάξετε την δακοπροσβολή ως κατάσταση που χρήζει άμεσης αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α.; Αν όχι, κινήσατε τις διαδικασίες για την ένταξη των πληγέντων παραγωγών στα ΠΣΕΑ;
2.      Σκοπεύετε να καταβάλετε έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους πληγέντες παραγωγούς;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Εύη Χριστοφιλοπούλου
 Μιχάλης Τζελέπης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου