Περίπου 1.400 είναι τα κρούσματα κακοποίησης παιδιών σε πανελλαδικό επίπεδο για το 2016, ενώ 74 παιδιά κακοποιήθηκαν στην Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος του συλλόγου Βάσω Χατζή, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, που ξεκίνησε την Παρασκευή στην Λάρισα, με αφορμή την 19η Νοεμβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, δήλωσε πως «η ποιο σημαντική μορφή κακοποίησης των παιδιών για το 2016, είναι η σωματική κακοποίηση, ενώ ακολουθούσαν σε μικρότερο βαθμό η συναισθηματική κακοποίηση και η παραμέληση - εγκατάλειψη ανηλίκων».
Να σημειωθεί πως τα παραπάνω στοιχεία αφορούν καταγραφές του Συλλόγου για το πρώτο δεκάμηνο του 2016, ενώ σύμφωνα με την Βάσω Χατζή, τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα από 7 - 12 ετών.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στην Θεσσαλική πόλη από το «Χαμόγελο του Παιδιού», εκτός από τα στοιχεία, αλλά και τις μορφές κακοποίησης που βιώνουν τα παιδιά, οι παρουσιάσεις αφορούσαν το θέμα της βελτιστοποίησης της επικοινωνίας στην οικογένεια, με εισηγήτρια την υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σοφία Καστανίδου, ενώ το θέμα με τίτλο «Θέτοντας την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών σε πρώτη προτεραιότητα», ανέπτυξε η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Ειρήνη Κουφάκη.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, διοργανώθηκε μια ιστορία παιδικής κακοποίησης, από την θεατρολόγο Λένα Χαϊδούτη, σε συνεργασία με τους μαθητές της Εικαστικής Παιδικής Σκηνής της Κάκιας Χαλήμαγα Χατζή.