12.12.16

Γεωπόνε, πως κλαδεύονται οι τριανταφυλλιές;

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της καλλιέργειας των τριανταφυλλιών εξαρτάται από το σωστό κλάδεμα.

Από τα τέλη Γενάρη μέχρι τα τέλη Φλεβάρη είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα,ανάλογα την περιοχή και το υψόμετρο.

Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω γενικές και ειδικές αρχές του κλαδέματος της τριανταφυλλιάς:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ
– Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές στο μισό εκατοστό πάνω από το μάτι και με τομή που να κλίνει ελαφρώς από την αντίθετη πλευρά. Αν κόψετε ψηλότερα, το τακούνι που θα μείνει θα ξεραθεί ενώ αν κόψετε χαμηλότερα, ίσως καταστραφεί το μάτι ή το καταστήσει ευπαθές σε μυκητολογική προσβολή. Επίσης τομή με λανθασμένη κλίση θα μαζεύει νερό στο μάτι.
– Κλαδέψτε σε μάτι που βλέπει προς τα έξω για να εξασφαλίσετε ανοιχτό κέντρο στο φυτό, κυκλοφορία του αέρα και την είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από μύκητες (ωίδιο, σκωρίαση, μαύρη κηλίδωση). Μοναδική εξαίρεση αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές όπου κλαδεύετε μερικά κλαδιά που βλέπουν προς το κέντρο για να εξασφαλίσετε κατακόρυφη βλάστηση.
– Αφαιρέστε τελείως ξερά και άρρωστα κλαδιά καθώς και την ασθενική βλάστηση.
– Κλαδέψτε το υγιές ξύλο. Αν το εσωτερικό του βλαστού έχει χρώμα καφετί ή είναι ξερό, συνεχίζετε να κόβετε μέχρι να βρείτε λευκό υγιές ξύλο.
– Αφαιρείτε τους πλεονάζοντες βλαστούς όταν εκπτυχθούν περισσότεροι από έναν βλαστό από ένα μάτι στο οποίο κλαδέψατε τις τριανταφυλλιές (το φαινόμενο παρουσιάζεται στις ζωηρές ποικιλίες).
– Επειδή πολλές τριανταφυλλιές είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα άγριας τριανταφυλλιάς, αφαιρέστε τους άγριους βλαστούς από το σημείο που εκφύονται στη ρίζα.
– Απολυμαίνετε τα εργαλεία κλαδέματος με διάλυμα χλωρίνης (1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό) ή με μπλε οινόπνευμα για να αποφύγετε τη μετάδοση των ασθενειών από τριανταφυλλιά σε τριανταφυλλιά.
– Ψεκάστε με χαλκούχο διάλυμα τα κλαδεμένα φυτά.
– Κάψτε τα κλαδεμένα για να καταστρέψτε πιθανές εστίες μόλυνσης.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ
Α. Τριανταφυλλιές μινιατούρες
Αφαιρέστε την αδύνατη βλάστηση και κλαδέψτε τα ζωηρά κλαδιά σε 3-4 μάτια.
Β. Τριανταφυλλιές «υβρίδια τσαγιού»
Κλαδέψτε κάθε κλάδο στα 2-4 μάτια ή 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
Γ. Θαμνώδεις τριανταφυλλιές
Κλαδέψτε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο. Κλαδέψτε τα κατώτερα στα 2-3 μάτια ενώ αφαιρέστε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία.
Δ. Αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές
Αφαιρέστε το αδύνατο ξύλο, κλαδέψτε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δέστε στην υποστήλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου