21.5.17

Οι ΗΠΑ φυλάνε την οπτικοακουστική κληρονομιά τους σε πυρηνικό καταφύγιο


Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έχει πάνω από 160 εκατομμύρια αντικείμενα στη συλλογή της, συμπεριλαμβανομένων 23 εκατομμυρίων βιβλίων και πάνω από 1,1 εκατομμύρια ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα,από φιλμ που έγιναν το 1890 μέχρι πρόσφατα τηλεοπτικά προγράμματα. 
Έχει τα αρχικά αρνητικά της ταινίας του 1903 “The Great Train Robbery” αλλά και του “Gone With The Wind” του Victor Fleming.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 3,5 εκατομμύρια ηχογραφήσεις δημόσιων ραδιοφωνικών εκπομπών και μουσικής, που αντιπροσωπεύουν πάνω από εκατό χρόνια ιστορίας ηχογράφησης. Διαθέτει ταινίες και ήχο σε σχεδόν όλες τις μορφές, από κυλίνδρους έως μαγνητικές ταινίες και CD. Είναι η “Κιβωτός του Νώε” της δημιουργικής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται σε ένα μεγάλο κτήριο στους πρόποδες της οροσειράς Blue Ridge στο Culpeper της Βιρτζίνια, μέσα στην πανεπιστημιούπολη Packard, που δημιουργήθηκε αρχικά το 1969 ως αποθηκευτικός χώρος υψηλής ασφάλειας, όπου ο Federal Reserve Board φύλαγε 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ώστε να μπορεί να αναπληρώσει την τροφοδοσία ανατολικά του ποταμού Μισισίπι σε περίπτωση καταστροφικού πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση.
Όπως και τα περισσότερα πυρηνικά καταφύγια που χτίστηκαν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Βιβλιοθήκη κατασκευάστηκε από χαλύβδινο οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 35 εκ., μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 540 άτομα για ένα μήνα, είχε κρεβάτια και τρόφιμα, έναν αποτεφρωτήρα, μια πίστα προσγείωσης ελικοπτέρων και έναν χώρο ψυχρής αποθήκευσης για νεκρά σώματα που περιμένουν να ταφούν, σε περίπτωση που τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν πολύ υψηλά για να βγουν έξω.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το κτήριο εγκαταλείφθηκε για τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια αγοράστηκε από το ίδρυμα David και Lucile Packard εξ ονόματος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για να μετατραπεί σε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση αποθήκευσης με πολλά… χιλιόμετρα ραφιών για αποθήκευση συλλογών, 35 θυρίδες ελεγχόμενης θερμοκρασίας για τα φιλμ και τις ταινίες.
Το ψηφιακό του αρχείο υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο gigabytes. Ένας εκπληκτικός αριθμός με 22.000 νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στις Η.Π.Α. φθάνουν καθημερινά στη Βιβλιοθήκη, από τα οποία προστίθενται κατά μέσο όρο 10.000 αντικείμενα ανά μέρα.

perierga.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου