«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

6.8.17

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ στα Κύθηρα: Εγκατέλειψαν μοναχές και προσκυνητές το ιστορικό μοναστήρι

ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ !!!

Σε απόγνωση για την τύχη του νησιού τους βρίσκονται οι κάτοικοι των Κυθήρων που βλέπουν για τρίτη ημέρα τις φλόγες να καίνε ανεξέλεγκτα. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα, καθώς επιχειρούν από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος μέχρι να πέσει το σκοτάδι.
Νωρίτερα εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που συνεχίζει να δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των δυνατών ανέμων, καθώς και η πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε νωρίτερα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα έχουν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.
Το ζήτημα των εναέριων μέσων είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τα Κύθηρα το Σάββατο, καθώς είχαν αποχωρήσει τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.
Ετσι, παρότι η φωτιά φαινόταν να είναι σε ύφεση το μεσημέρι του Σαββάτου, αναζωπυρώθηκε και συνέχισε το καταστροφικό της έργο.
"Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος σε λίγη ώρα θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Την ίδια ώρα και ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι η φωτιά είχε μικροεστίες οι άνεμοι εντάθηκαν και φούντωσαν ξανά την πυρκαγιά, σπάζοντάς την σε δύο μέτωπα, σπρώχνοντάς το ένα ανεξέλεγκτα προς τα νοτιοδυτικά και το άλλο βορειοανατολικά…

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, ωστόσο καθώς μεσημεριάζει ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και εντείνονται οι άνεμοι, στην Πυροσβεστική είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, ουσιαστικά χθες το απόγευμα με την αναζωπύρωση των εστιών από ένα αμιγές τεράστιο πύρινο μέτωπο που εκτεινόταν από τα Βορειοανατολικά προς τα Νοτιοδυτικά του νησιού, στη συνέχεια «έσπασε» σε δύο μέτωπα.

Η έκτασή των περιοχών από τις οποίες πέρασε η πύρινη λαίλαπα, απεικονίζονται στον πρώτο χάρτη μέσα στον κίτρινο κύκλο.
Στη συνέχεια, οι αναζωπυρώσεις έσπασαν την φωτιά στα δύο και δημιούργησαν δυο ξεχωριστά πύρινα μέτωπα που απεικονίζονται στον χάρτη με κόκκινους κύκλους και είναι το ένα, βορειονατολικά στα Δόκανα και προς Μητάτα, δηλαδή το πύρινο μέτωπο που πέρασε από τους Αραιούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν χθες με οργανωμένο τρόπο και απόφαση του Δημάρχου και το άλλο προς Πιτσινιάνικα, Μελισσάρι και Καλοκαιρινές που εκκενώθηκαν χθες με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων.

Νωρίτερα δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, ενώ στο συγκεκριμένο μέτωπο η φωτιά είχε κινηθεί ελαφρά ανατολικότερα προς τα Σταθιάνικα δίπλα από τα Πιτσινιάνικα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η ισχυρότατη δύναμη των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο πέρα από το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, την πυκνή βλάστηση και τους δεκάδες μικρούς οικισμούς εντός του πύρινου μετώπου είναι οι συνεχείς εναλλαγές εντάσεων αλλά και διευθύνσεων των ανέμων. Ενδεικτικά, ενώ για τη νύχτα η πρόβλεψη της ΕΜΥ είναι ότι θα υπήρχε άπνοια, ξαφνικά στις 3 τα ξημερώματα σημειώθηκε αιφνίδια μεταστροφή των καιρικών συνθηκών με ανέμους εντάσεως 4 μποφόρ και συνεχείς εναλλαγές στις διευθύνσεις των ανέμων.

Νωρίς το πρωί, οι άνεμοι κόπασαν πάλι όπως ήταν φυσιολογικό, όμως πλέον έχουν ενταθεί ξανά. Σε γενικές γραμμές είναι ένα σημείο με εντελώς απρόβλεπτες και αιφνίδιες εναλλαγές στον καιρό που καθιστούν τον χειρότερο παράγοντα στον σχεδιασμό και στην στρατηγική δασοπυρόσβεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  και προχθές που με πρωτοβουλία του δημάρχου εκκενώθηκε ο οικισμός Κυπριωτιάνικα, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό, όμως σύμφωνα με τις έως τώρα ενημέρωση πέρα από αυλές και μάντρες δεν προκάλεσε ζημιές στα ίδια τα σπίτια. Βεβαίως με την πρώτη ευκαιρία που αυτό καταστεί δυνατό και αφού εντοπιστεί πρώτα η φωτιά, στον απολογισμό θα φανεί αν τυχόν υπάρχουν ζημιές και ποιες είναι αυτές.

Από χθες επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του κηρύσσει τον Δήμο Κυθήρων, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ακόμα ισοπεδώνει το νησί.Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον, μαζί με τις τελευταίες ενισχύσεις, 116 άντρες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 CANADAIR και ένα ελικόπτερο με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις θα ενισχύονται συνεχώς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου