11.8.09

Δεν θα κρατάνε βιβλία οι Ασφαλιστικοί πρακτορες

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και οι συντονιστές ασφαλιστικών συμβούλων, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η απαλλαγή αυτή ισχύει από 1/1/2009. Έτσι ο ασφαλιστικός σύμβουλος ή ο συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων που τηρούσε βιβλία και εμπίπτει στην κοινοποιούμενη διάταξη έχει δικαίωμα να σταματήσει άμεσα την τήρησή τους χωρίς υποχρέωση ακύρωσής τους από τη ΔΟΥ.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ως ασφαλιστικός σύμβουλος το πρόσωπο το οποίο μελετά την αγορά, παρουσιάζει και προτείνει λύσεις ασφαλιστικής κάλυψης των αναγκών των πελατών με ασφαλιστικές συμβάσεις για λογαριασμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή ασφαλιστικών πρακτόρων ή μεσιτών ή συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων για την πρόσκτηση εργασιών. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος δεν έχει δικαίωμα υπογραφής ασφαλιστηρίων ούτε εκπροσώπησης ασφαλιστικής επιχείρησης ή ασφαλιστικού πράκτορα ή μεσίτη.

Συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων είναι το πρόσωπο το οποίο για λογαριασμό μιας ασφαλιστικής επιχείρησης ζωής ή και μιας μόνο ασφαλιστικής επιχείρησης ζημιών, έναντι προμήθειας, διαμεσολαβεί στη σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων διαμέσου ομάδας ασφαλιστικών συμβούλων, τους οποίους επιλέγει, εκπαιδεύει και εποπτεύει. Η σχέση που συνδέει το συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων με την ασφαλιστική επιχείρηση είναι σύμβαση έργου, η οποία καταρτίζεται εγγράφως.

Από την τήρηση βιβλίων απαλλάσσεται ο ασφαλιστικός σύμβουλος και ο συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων - φυσικό πρόσωπο που α) δεν διαθέτει επαγγελματική εγκατάσταση αλλά συνήθως ασκεί τη δραστηριότητά του από τα γραφεία ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται και κατά την έναρξη των εργασιών του δηλώνει ως έδρα την κατοικία του και β) δεν είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία.

Αντίθετα, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων δεν απαλλάσσεται ο ασφαλιστικός σύμβουλος ο οποίος δηλώνει ως τόπο άσκησης της δραστηριότητάς του (έδρα) διαφορετικό της κατοικίας του (π.χ. δικό του γραφείο, γραφείο άλλου επιτηδευματία κ.λπ.) καθώς κι εκείνος που είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία και ο οποίος εντάσσεται σε κατηγορία βιβλίων ενιαία για όλες τις δραστηριότητές του.

Σημειώνεται ότι δεν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που ορίζονται από τον Κ.Β.Σ. και το ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α) για τη μη τήρηση βιβλίων από 1/1/2009 από το πρόσωπο που εμπίπτει στην απαλλαγή.

Εξάλλου, με άλλη του εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δίνει διευκρινήσεις σχετικά με τον έλεγχο υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (περιοδικών και εκκαθαριστικών) κατά τη θεώρηση φορολογικών στοιχείων και την υποβολή καταστάσεων αθεώρητων στοιχείων κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου