12.8.09

Οι υποχρεώσεις στο πρόγραμμα προστασίας παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας

Οι ελαιοπαραγωγοί, που συμμετέχουν στο επιδοτούμενο κοινοτικό πρόγραμμα για την Προστασία του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας, θα πρέπει να προβούν στην καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι εκτάσεις τους θα θεωρηθούν ως μη επιλέξιμες ενίσχυσης.

Αυτό επισημαίνει η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης Φωκίδας, με αφορμή τις πολλές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τους περασμένους μήνες στην περιοχή του παραδοσιακού ελαιώνα και την εμφάνιση υπερβολικής αυτοφυούς βλάστησης, που ενέχει τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Όσοι ελαιοπαραγωγοί συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο εισήλθε στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του, πέραν της συστηματικής καλλιέργειας του ελαιώνα, είναι υποχρεωμένοι να διαφυλάσσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, να διαχειρίζονται ορθολογικά τις εισροές (λιπάσματα, φυτοφάρμακα), να συντηρούν τις αναβαθμίδες (πεζούλες) και τα παραδοσιακά αναχώματα, αλλά και να προστατεύουν τον ελαιώνα από καταστροφές, υπογραμμίζει η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης.

Οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν μέσω του προγράμματος, δεν αποτελούν επιδότηση παραγωγής, αλλά ενίσχυση για τις αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης του παραδοσιακού ελαιώνα. Για το λόγο αυτό, στους ελέγχους που θα διενεργηθούν φέτος, όσα αγροτεμάχια βρεθούν χωρίς την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, θα χαρακτηρισθούν ως μη επιλέξιμα ενίσχυσης, καταλήγει η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου