Επτά Προτεραιότητες στο Έργο του Υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλου.!
1) Πολιτική κοινωνικής αρωγής.Αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Φροντίδα για τον άνθρωπο της πόλης, της επαρχίας και των απομονωμένων περιοχών.
Στήριξη του θεσμού της οικογένειας με δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α., όπως δημοτικά πολυιατρεία, δημοτικά ασθενοφόρα, δημιουργία δημοτικής τράπεζας αίματος, δράσεις προληπτικής ιατρικής, κοινωνική φροντίδα προς την τρίτη ηλικία, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενες μητέρες, αγρότισσες μητέρες και πολύτεκνες οικογένειες. Αξιοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού.
2) Πρόγραμμα αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και σύνδεση του με τον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του Νομού μας.
Πολιτική προβολής, αξιοποίησης και περιβαλλοντικής προστασίας της ακτογραμμής και των δασών του Νομού. Δράσεις τουριστικής ανάπτυξης με δημιουργία δικτύου λιμένων, λιμενικών καταφυγίων και ιδιαίτερων τοποθεσιών των ακτών. Σταδιακή επέκταση του οδικού δικτύου προς τις ορεινές περιοχές καθώς και στις περιοχές αρχαιολογικού, θρησκευτικού, φυσικού, αγροτουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
3) Εκσυγχρονισμός και επέκταση του συνόλου των υποδομών του Νομού μας.
Αναβάθμιση του οδικού δικτύου και σύνδεση των συγκοινωνιακών κόμβων του νομού (Ιόνια Οδός, οδικός άξονας Τρίπολης Καλαμάτας, αεροδρόμιο, λιμάνι Καλαμάτας) με τις περιοχές μεγάλης αναπτυξιακής δυναμικής όπως τουριστικές, αγροτουριστικές, αρχαιολογικές και ορεινές περιοχές. Ορθολογική διαχείριση υδάτων. Προτεραιότητα στην κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών πυροπροστασίας. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΠΕΠ. Πελοποννήσου αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως ο χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης του ΕΟΧ.
4) Πλήρη Αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής, με στόχο:
a) Ανάπτυξη του Νομού και
b) Βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας.
Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης δικτύου ευφυών Ο.Τ.Α με επίκεντρο την πρωτεύουσα του Νομού. Το δίκτυο θα αξιοποιήσει συντονισμένα και ισόρροπα σε όλο το Νομό, την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε τομείς όπως της κοινωνικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και με σημείο αναφοράς τις ανάγκες των Ο.Τ.Α.
5) Ευρύτερες Επενδύσεις και Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία Ανάπτυξης.
Η κρίσιμη οικονομική συγκυρία, οι υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στο «Μνημόνιο» αλλά και η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ απαιτούν την σύνταξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος του Νομού το οποίο θα συνδυάζει:
a) Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης όπως ο Επενδυτικός νόμος, ΠΕΠ Πελοποννήσου και ΣΔΙΤ.
b) Τα φυσικά πλεονεκτήματα του νομού όπως, η ηλιοφάνεια (ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων), ο φυσικός πλούτος (επενδύσεις στον τουρισμό και τον πολιτισμό), αλλά και η αγροτική οικονομία. Τα επόμενα χρόνια είναι ίσως η πλέον κρίσιμη αλλά και ελπιδοφόρα για την προσέλκυση επενδύσεων, τη συγκράτηση πληθυσμού στην ύπαιθρο, στην απασχόληση τουριστικής και αγροτικής βιομηχανίας. Επίσης στον τομέα της ποιοτικής αναβάθμισης των αγροτικών προϊόντων και της προώθησης τους σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Οι δράσεις είναι συγκεκριμένες και περιλαμβάνουν:
i) Υποστήριξη και προώθηση νέων μορφών ελαιοκαλλιέργειας, όπως βιολογική καλλιέργεια και ολοκληρωμένη διαχείριση, καθώς επίσης και ενημέρωση των ελαιοκαλλιεργητών για την αξιοποίηση προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ii) Προώθηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και της βιολογικής καλλιέργειας της συκιάς.
iii) Στήριξη του αμπελώνα μέσω της χορήγησης της στρεμματικής ενίσχυσης και των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης. Ανάδειξη και προβολή της ποιότητας του μεσσηνιακού οίνου και ταυτόχρονη προώθηση του οινοτουρισμού.
iv) Προώθηση προγραμμάτων τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων από ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Αξιοποίηση των προγραμμάτων Αγροτουρισμού για την ανάδειξη των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, των επισκέψιμων αγροκτημάτων και της οικοτεχνίας.
6) Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αξιοποίησης της Δημόσιας και Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας του Νομού μας.
Η ακίνητη περιουσία των Ο.Τ.Α. είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής του Νομού και με κριτήριο:
a) Αναβάθμιση ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών και όχι εξυπηρέτηση κερδοσκόπων
b) Προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και ενίσχυση της ελκυστικότητας του Νομού.
7) Ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης με εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του θεσμού του Αντιπεριφερειάρχη.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ελάττωση των επιχορηγήσεων προς τους Ο.Τ.Α., η ενοποίηση σε μεγαλύτερους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως και την προηγούμενη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων έχουν φέρει μια νέα πραγματικότητα.
Οι νέοι Ο.Τ.Α. θα πρέπει άμεσα να παρουσιάσουν αναπτυξιακά σχέδια αξιοποίησης των δυνατοτήτων του ΕΣΠΑ, αλλά και να ενταχθούν άμεσα στην νέα εποχή του προγράμματος «Καλλικράτης». Ο αντιπεριφερειάρχης επομένως πρέπει να ασκεί πίεση και να διεκδικεί μερίδιο τόσο από εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους. Απώτερος στόχος θα είναι η ομαλή συνεργασία και η αναπτυξιακή ισορροπία των ΟΤΑ στο πλαίσιο της νέας πολιτικής ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης.