6.11.10

Από τις οχτώ, τελικά έμειναν έξι, με... σίγουρες τρεις !!

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΠΑΣΟΚ: ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ «ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ» ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Ξεκινήσαμε με όνειρα γλυκά μα... σκορπίσαμε στου δρόμου τα μισά».
Αυτή η παράφραση του γνωστού τραγουδιού ταιριάζει απόλυτα στο ΠΑΣΟΚ, που πριν από ενάμιση μήνα έκανε όνειρα και σχέδια επί χάρτου ότι θα εξασφαλίσει άνετα τουλάχιστον οχτώ από τις 13 περιφέρειες, αλλά στου δρόμου τα μισά προσγειώθηκε ανώμαλα.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες... Να επισείσει ο πρωθυπουργός την απειλή των πρόωρων εκλογών για να αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος και να περισώσει ό,τι μπορεί.
Τις τελευταίες ημέρες οι «πράσινοι» επιτελείς είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους. Υποστηρίζουν ότι το κλίμα αλλάζει υπέρ των υποψηφίων τους, αλλά αποφεύγουν να ανεβάσουν τον πήχυ τόσο ψηλά όσο πριν από ενάμιση μήνα όσον αφορά τον αριθμό των περιφερειών τις οποίες θεωρούν σίγουρες….
* Για την Αττική τη «μητέρα όλων των μαχών», είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και λένε ότι αυτή η περιφέρεια θα παιχθεί μέχρι την τελευταία ψήφο και στην πρώτη και στη δεύτερη Κυριακή. Υποστηρίζουν ότι στις τελευταίες ημέρες η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους αυξάνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το ποσοστό του Γιάννη Σγουρού. Δεν θεωρούν απειλή τον νεοδημοκράτη υποψήφιο Βασίλη Κικίλια, τον οποίο όμως θα ήθελαν στον δεύτερο γύρο με τον Σγουρό, αντί του Γιάννη Δημαρά, που για την ώρα είναι το φαβορί.
* Πιστεύουν πως έχουν ήδη κερδίσει πριν ανοίξουν οι κάλπες τουλάχιστον τρεις περιφέρειες: την Κρήτη με τον πρώην υφυπουργό Σταύρο Αρναουτάκη, το Νότιο Αιγαίο με τον νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και τη Δυτική Ελλάδα με τον πρώην υφυπουργό Απ. Κατσιφάρα. Πρόκειται για τρεις περιφέρειες-πράσινα κάστρα καθώς στις συνιστώσες νομαρχίες το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτη δύναμη και στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 και στις εθνικές εκλογές του 2009. Οι «πράσινοι» επιτελείς λένε ότι για δύο από τις τρεις ίσως να μη χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία.
* Στην Ηπειρο λένε ότι ο (αντιπρόεδρος της Βουλής) Βαγγέλης Αργύρης πάει καλά στις δημοσκοπήσεις, θα έρθει πρώτος την πρώτη Κυριακή και θα δώσει κερδοφόρα μάχη στη δεύτερη Κυριακή. Ισχυρός αντίπαλός του ο Αλ. Καχριμάνης της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ.
* Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις της Ιπποκράτους και για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Την καταγράφουν κι αυτή στις πιο πιθανές να κερδηθούν στη δεύτερη Κυριακή. Υποψήφιος, ο Α. Γιαννακίδης.
* Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το κλειδί είναι αν θα περάσει στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Η. Μπεριάτος έναντι του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητου Γ. Καλούδη. Σε αυτή την περίπτωση, η πεποίθηση της Ιπποκράτους είναι ότι στον δεύτερο γύρο και με όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ενωμένες ο κ. Μπεριάτος θα κερδίσει τον «γαλάζιο» Σπ. Σπύρου.
* Στην Πελοπόννησο το παιχνίδι το έχει πάρει πάνω του ο ανεξάρτητος και διαγραφείς από τη Ν.Δ. Πέτρος Τατούλης, τον οποίο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ (και ο ΛΑΟΣ). Αν κερδίσει τον υποψήφιο της Ν.Δ., Δ. Δράκο, τότε το ΠΑΣΟΚ θα προσμετρήσει την περιφέρεια στα δικά του κέρδη. Αν όμως χάσει ο κ. Τατούλης τότε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πει ότι η ήττα είναι του υποψηφίου...
Σε αυτές τις περιφέρειες ρίχνει τα ρέστα του το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να απεμπολεί τη Θεσσαλία με τον Απ. Παπατόλια και τη Στερεά Ελλάδα με τον Κλ. Περγαντά, που έχουν όμως πολύ ισχυρούς «γαλάζιους» αντιπάλους, τους Κ. Αγοραστό και Γ. Χειμάρα. Στην Κ. Μακεδονία ο βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ο Μάρκος Μπόλαρης να πάει στον δεύτερο γύρο τον Π. Ψωμιάδη. Καλή παρουσία ευελπιστούν να έχουν στη Δ. Μακεδονία και στο Β. Αιγαίο. * enet.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου