6.11.10

Το μνημόνιο χωρίζει Καραμανλή και Ρηγίλλης !!

Έντονος εκνευρισμός στην ηγεσία της ΝΔ από τις εκμυστηρεύσεις του τέως πρωθυπουργού, παρά τη διάψευση...
Πολιτικό σεισμό με ισχυρές μετασεισμικές- εσωκομματικές- δονήσεις προκάλεσε στη ΝΔ η χθεσινή αποκάλυψη του «Βήματος» για τις εκμυστηρεύσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή σε εκπροσώπους των εμπόρων. Οι αναφορές του κ. Καραμανλή στην οικονομική κατάσταση και η κίνησή του να...
περιγράψει επί της ουσίας ως αναγκαίο κακό το μνημόνιο λέγοντας «όταν μια χώρα βρίσκεται εκτός των αγορών, δεν έχει άλλη λύση» πυροδότησαν ένταση στη «γαλάζια» πολυκατοικία. Και αυτό διότι η εμφανής διαφοροποίηση του κ. Καραμανλή από την «αντιμνημονιακή» στρατηγική του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά θεωρήθηκε από αρκετούς ένα σημαντικό πλήγμα λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Παράλληλα κυριαρχεί η εκτίμηση έμπειρων κομματικών στελεχών ότι μετά τις εκλογές θα ανοίξει ένας νέος γύροςπιο σκληρής αντιπαράθεσης- μεταξύ των δύο πλευρών….
Από πολύ νωρίς χθες το πρωί υπήρξε εκνευρισμός και δεν έλειψαν οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί στο παρασκήνιο, ενώ μεταξύ των βουλευτών, κυρίως των «σκληροπυρηνικών σαμαρικών», υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια. Στη Ρηγίλλης η οργή περισσεύει, παρά τη «διάψευση σκοπιμότητας» των συνεργατών του κ. Καραμανλή, όπως χαρακτηρίστηκε από ορισμένους βουλευτές. Λόγω όμως της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης επιλέχθηκε η σιωπή και η παραπομπή στις διαρροές των στενών συνεργατών του κ. Καραμανλή. Η συντήρηση του θέματος παραμονές της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του κ. Σαμαρά δεν ωφελούσε τη ΝΔ και τους στόχους της και έτσι αποφασίστηκε να μην υπάρξει αντίδραση από τη Ρηγίλλης.
Οι εκμυστηρεύσεις έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στο νεοδημοκρατικό σύστημα αφού θεωρήθηκαν μια ευθεία απάντηση του κ. Καραμανλή στην προ ημερών τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Σαμαρά που ουσιαστικά τον χαρακτήρισε «βαρίδι» και τον προέτρεψε να τοποθετηθεί δημοσίως. Ο τέως πρωθυπουργός επιχείρησε, μέσω των διαρροών που έκανε στενός συνεργάτης του, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Επί της ουσίας, προσπάθησε να αποδυναμώσει το μείζον πολιτικό θέμα που προέκυψε και να διαψεύσει τη φημολογία για διάσταση απόψεων με τον κ. Σαμαρά.
«Η συγκεκριμένη φράση, ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό, ουδέποτε ειπώθηκε από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή» λένε από το Πολιτικό Γραφείο του τέως πρωθυπουργού και σημείωναν ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίησή του από την πολιτική της ΝΔ και του κ. Σαμαρά για την οικονομία. Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή έκαναν λόγο για «ερμηνείες και επιλεκτική χρήση λέξεων που μεταφέρθηκαν αυθαίρετα και αποσπασματικά από μια συνομιλία του πρώην προέδρου της ΝΔ». Επίσης ανέφεραν ότι ο τέως πρωθυπουργός έδειξε με τη στάση του στη Βουλή πως δεν συμφωνεί με την επιλογή της κυβέρνησης να καταφύγει στο μνημόνιο, το οποίο και καταψήφισε.
Το κλίμα καχυποψίας μεταξύ των δύο πλευρών ενισχύθηκε από τις απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος» για τις εκμυστηρεύσεις του κ. Καραμανλή, ο οποίος με αυτές «απάντησε» και στα όσα είπε προ ημερών ο κ. Σαμαράς. Αρκετοί υποστηρικτές του προέδρου της ΝΔ δεν έμειναν ευχαριστημένοι με τη διαρροή και ήθελαν μια επίσημη απάντηση από το Γραφείο του κ. Καραμανλή, όπως πράττουν πολύ συχνά οι πρώην πρωθυπουργοί κκ. Κ. Μητσοτάκης και Κ. Σημίτης, για διάφορα θέματα που ανακύπτουν όταν υπάρχει αναφορά των ονομάτων τους.
Αν και οι «καραμανλικοί» βουλευτές απέφυγαν ως χθες να τοποθετηθούν, οι «σαμαρικοί» συνάδελφοί τους έλεγαν με αρκετή δόση κριτικής ότι τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής δημιουργούν πρόβλημα στον κ. Σαμαρά, αφού ασκείται κριτική στη στρατηγική και στην επιχειρηματολογία της ΝΔ και εκλαμβάνεται ως προτροπή για αλλαγή πορείας. «Ο Σαμαράς θεωρεί ότι ανασταλτικός παράγοντας να ανακάμψει η ΝΔείναι ο Καραμανλής» έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής που έχει στενή επαφή με το νεοδημοκρατικό σύστημα εξουσίας.
Δικαιώνεται η πολιτική μας, λένε στο ΠαΣοΚ
Καθοριστικό χτύπημα για τη ΝΔ και για τον κ. Αντ. Σαμαρά προσωπικά θεωρούν στην κυβέρνηση το περιεχόμενο της συζήτησης του τέως πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή με παράγοντες της αγοράς και την εκτίμησή του ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια αποφυγής του μνημονίου. «Ακυρώνει την αντιμνημονιακή ρητορική και τακτική και όλες τις επιλογές του Σαμαράδύο ημέρες πριν από τις εκλογές» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου τα όσα φέρεται να συζήτησε ο κ. Καραμανλής για το μνημόνιο ήλθαν και «κούμπωσαν» στην πρώτη ακύρωση της στρατηγικής της ΝΔ, αφότου έθεσε το εκλογικό δίλημμα ο Πρωθυπουργός. «Ο Σαμαράς μάς αποκάλυψε ότι δεν θέλει πρόωρες εκλογές και έρχεται τώρα ο Καραμανλής να παραδεχθεί ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές δυνατότητες για την κυβέρνηση την περίοδο που προσφύγαμε στον μηχανισμό στήριξης» έλεγαν χθες στο κυβερνητικό επιτελείο.
Λευκή απεργία βουλευτών στη «ΝΔ εσωτερικού»
Η εσωτερική αναταραχή που προκλήθηκε στη ΝΔ από τις εκμυστηρεύσεις Καραμανλή ενισχύθηκε και από τη διφορούμενη στάση του κ. Αντ. Σαμαρά , τον οποίον το ΠαΣοΚ κατηγορεί για «διγλωσσία». Και αυτό, διότι από τη μία πλευρά στις περιοδείες του ανά την επικράτεια έχει υψωμένη την αντιμνημονιακή σημαία και από την άλλη πλευρά στις επαφές του με ευρωπαίους παράγοντες και στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εμφανίζεται πιο μετριοπαθής. Αυτή η στάση του κ. Σαμαρά ενοχλεί ορισμένα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη που μιλάνε για «ΝΔ εσωτερικού» και «ΝΔ εξωτερικού». Ο κ. Σαμαράς επικρίνεται στο παρασκήνιο από ομάδα βουλευτών της ΝΔ ότι εμφανίζεται με δύο πρόσωπα και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αντιμνημονιακής στρατηγικής του εντός ελληνικής επικράτειας και της μετριοπαθούς στάσης του στο εξωτερικό και όταν τοποθετείται ενώπιον ευρωπαίων παραγόντων και στελεχών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
«Μαύρη λίστα» για βουλευτές καταρτίζουν επιτελείς της Ρηγίλλης για όσους απέχουν, αδιαφορούν και δεν βοηθούν τους «γαλάζιους» υποψηφίους. Τα μηνύματα που φθάνουν από πολλούς νομούς είναι απογοητευτικά για τη συμμετοχή πολλών βουλευτών που έχουν κυριολεκτικά κηρύξει «λευκή απεργία». Είναι ενδεικτικό ότι στην ομιλία του κ. Β. Κικίλια προχθές στο γήπεδο του Σπόρτιγνκ έδωσαν το «παρών» μόλις πέντε βουλευτές, ενώ στο Αγρίνιο όπου είχε συγκέντρωση ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος κ. Γ. Παπαναστασίου , παρουσία του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Στ. Δήμα, απουσίαζαν οι τοπικοί βουλευτές. Σε αρκετούς νομούς μαίνονται εμφύλιοι πόλεμοι, αφού υπονομεύονται επίσημοι υποψήφιοι της ΝΔ και υποστηρίζονται αντάρτες. Επίσης, παρά την αισιοδοξία της Ρηγίλλης για ορισμένες περιφέρειες και για τον κ. Κικίλια που προβλέπουν ότι θα περάσει στον β΄ γύρο, σε μερικές περιοχές έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα». Π.χ. δεν έχει γίνει κινητοποίηση ετεροδημοτών για τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου. ΒΗΜΑ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου