30.1.11

Βασιλικός για Γκίνες ύψους 2,02 μ. στα Φιλιατρά !

Από εφ. Θάρρος
Ο βασιλικός είναι το πιο αγαπημένο από όλα τα μυρωδικά και στολίζει αυλές και μπαλκόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πιο σπάνιος είναι ο χειμερινός βασιλικός.
Ένας τέτοιος βασιλικός, χειμερινός, «μεγαλώνει» στα Φιλιατρά και, μάλιστα, δίκαια μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αφού το ύψος του ξεπερνά τα 2 μέτρα. Για την ακρίβεια, είναι 2 μέτρα και 2 εκατοστά (2,02 μ.)!
Με το που τον αντικρίσαμε, στο πίσω μέρος του αρτοποιείου του Γιάννη Τασσόπουλου στα Φιλιατρά, απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, μετά την αρχική έκπληξη και το θαυμασμό, τον φωτογραφήσαμε.
Πώς, όμως, ο βασιλικός πήρε τόσο ύψος; Ποιο είναι το «μυστικό» της ανάπτυξης; Πολλή αγάπη, φροντίδα και νερό, λέει ο ιδιοκτήτης του.
-Γιάννη, πώς κατάφερες να «μεγαλώσεις» έναν τόσο ψηλό βασιλικό; Περίμενες να φτάσει τόσο ψηλά;
Να πω την αλήθεια, όχι. Αφού προέκυψε όμως... κάνω τα αδύνατα - δυνατά να τον πάω ακόμα πιο ψηλά!
-Είναι στα 2 μέτρα και δύο εκατοστά.
Ναι, ενώ υπολογίζω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ακουμπήσει τα 3 μέτρα.
-Γνωρίζεις αν υπάρχει άλλος πιο ψηλός βασιλικός;
Από τα στοιχεία που έχω συλλέξει μέχρι αυτή τη στιγμή, πιστεύω πως δεν υπάρχει. Είναι ο μοναδικός. Τώρα, δεν ξέρω αν βγει κάτι άλλο στην πορεία.
-Έναν τέτοιο, σπάνιο, χειμερινό βασιλικό (γιατί είναι πλατύφυλλος) και σε αυτό το ύψος, πώς σκέφτεσαι να τον «εκμεταλλευτείς»;
Αρχικά σκέφτομαι να τον καταγράψω στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, γιατί, όπως προανέφερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.
-Το σκέφτεσαι σοβαρά να το προχωρήσεις;
Ναι, γιατί όχι;
-Τι το ιδιαίτερο κάνεις για τη φροντίδα του;
Μόνο νεράκι του βάζω. Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο. Νερό και φροντίδα, για να μεγαλώσει.
-Ο βασιλικός επηρεάζεται από το χειμώνα;
Ναι. Το πολύ κρύο, παρότι είναι χειμερινός, τον επηρεάζει. Θέλει μια θερμοκρασία από 20 μέχρι 22 βαθμούς. Από τους 20 και κάτω έχει πρόβλημα. Προσπαθώ όσο μπορώ να μην τον χτυπάει το κρύο, η υγρασία, γιατί τα φύλλα του αρχίζουν να μαραίνονται.
-Βλέπω το χρώμα του και είναι «ζωηρό» πράσινο. Δε δείχνει σημάδια επηρεασμού από τις καιρικές συνθήκες…
Ναι, πράγματι. Έχει καθαρό βαθύ πράσινο χρώμα, έτσι όπως πρέπει να είναι ένας χειμερινός βασιλικός.
-Τον έχεις δείξει σε κόσμο; Αν ναι, ποια είναι η αντίδραση;
Όχι, δεν τον έχουν δει πολλοί. Πολύ λίγα άτομα. Όσοι τον είδαν, όμως, έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθός του. Δεν το πιστεύει κάποιος ότι ένας βασιλικός μπορεί να φτάσει σε αυτό το ύψος!
Κλείνοντας ευχηθήκαμε στον Γιάννη να καταφέρει να καταχωρήσει το βασιλικό του στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες και - γιατί όχι; -, αφού τον μεγαλώσει περισσότερο και τον πάει στα 3 μέτρα, να σπάσει ακόμα και το δικό του ρεκόρ!
Λίγα λόγια για το βασιλικό
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο βασιλικός κατάγεται από την Ινδία, όπου θεωρείται ιερό φυτό του Βισνού και του Κρίσνα, και φαίνεται ότι από εκεί τον έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ελλάδα, δίνοντάς του και το σημερινό του όνομα: το του βασιλέως φυτό, το βασιλικόν. Ήδη, από την αρχαιότητα συνδεόταν με έντονους συμβολισμούς: σύμβολο του έρωτα για τους Ρωμαίους και του θανάτου για τους Έλληνες, ενώ οι Γαλάτες τον χρησιμοποιούσαν μαζί με νερό σε τελετές εξαγνισμού. Σημαντική και η σχέση του με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, ιδιαίτερα στον αγιασμό την ημέρα του Σταυρού, αφού, σύμφωνα με το θρύλο, βασιλικός φύτρωσε πάνω από τον τάφο του Χριστού και με το έντονο άρωμά του οδήγησε την Αγία Ελένη να τον ανακαλύψει. «Όπου φυτρώνει βασιλικός δεν πάει το κακό!», υποστηρίζει, άλλωστε, η λαϊκή μας παράδοση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου