28.4.11

Το τελευταίο ζεϊμπέκικο του Άκη - Με 226 ψήφουςστην προανακριτική !

Mε μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην προανακριτική επιτροπή.Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 250 βουλευτές εκ των οποίων οι 226 ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Άμυνας ενώ κατά μολίς εννέα. Παρών ψήφισαν 9 βουλευτές, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 1 λευκό και 5 άκυρα ψηφοδέλτια. Στη ψηφοφορία δεν παρερεύθησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Τις επόμενες ώρες ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής, θα στείλει επιστολές προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ορίσουν τα μέλη που θα τους εκπροσωπήσουν στην προανακριτική επιτροπή. Οι εργασίες της επιτροπής αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα ενώ θα αποτελείται από 13 μέλη: επτά από το ΠΑΣΟΚ, τρεις από ΝΔ και ένας από το κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Άγνωστο παραμένει ωστόσο τι θα συμβεί εάν ο ΛΑΟΣ επιμείνει να μην συμμετέχει στην προανακριτική επιτροπή όπως επεσήμανε σήμερα από το βήμα της βουλής ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Το τελευταίο ζεϊμπέκικο του Άκη
Για συντονισμένη επίθεση εναντίον του και για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του έκανε λόγο ο Άκης Τσοχατζόπουλος μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής που θα αποφασίσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι στο σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει αναφορά στο όνομά του προσθέτοντας ότι όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν εναντίον του στοιχεία.

Σημειώνοντας ότι οι φίλοι του τού συνέστησαν να μην παραστεί για να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία τόνισε ότι θεώρησε χρέος του να υπερασπιστεί την προσωική του πορεία και προσφορά και ότι δε θα επιτρέψει σε κανέναν να κρυφτεί πίσω του- αυτό ερμηνεύθηκε σαν αιχμή εναντίον των βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο κ. Τσοχατζόπουλος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω χαρακτηρίζοντας το κατηγορητήριο παντελώς αστήριχτο και υπογράμμισε ότι σκοπός είναι να στηθεί ένα Κολοσσαίο με στόχο την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση κάποιων άλλωνΤαυτοχρόνως, έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης από οργανωμένα συμφέροντα.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι ταυτόσημη με τη σύμβαση του 2009 που υπέγραψε ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας μάλιστα στα μέλη του Κοινοβουλίου που οι ίδιοι την επικύρωσαν.
Μιλώντας ειδικά για την προμήθεια των υποβρυχίων ο κ. Τσοχατζόπουλος υπενθύμισε ότι αγοράστηκαν μετά την κρίση των Ιμίων όταν οι Τούρκοι επιχειρούσαν να κατοχυρώσουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Απαντώτας σε όσους έχουν χαρακτηρίσει την αγορά των υποβρυχίων ανούσια, τόνισε πως τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 209 δεν πρόσφεραν πλέον τίποτα στη χώρα και ήταν απαραίτητη η αντικατάστασή τους από νέα τύπου 214, που είχαν τη δυνατότητα παραμονής στη θάλασσα περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Είπε ακόμη ότι την εποχή εκείνη υπήρξε άμεση αντίδραση του Κώστα Σημίτη για αλλαγή στις ένοπλες δυνάμεις με νέο εξοπλισμό.
Σε ό,τι αφορά στις προμήθειες υποστήριξε ότι κανένας υπουργός Άμυνας δεν μπορεί να αποφασίσει για τις προμήθειες μόνος του και πρόσθεσε ότι με την απόφαση για τα υποβρύχια ενισχύθηκε η αμυντική βιομηχανία της χώρας. "Όταν γίνονται τέτοιες διαδικασίες" υπογράμμισε "είναι σαφές ότι πάρα πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να επηρεάσει τους ανθρώπους και το αποτέλεσμα".
Προσπαθώντας να αποδομήσει τις αιτιάσεις που δείχνουν την ύπαρξη σκανδάλων ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε αναφορά σε μύθους και πρόσθεσε ότι η προμήθεια των υποβρυχίων νέας τεχνολογίας έδιναν στρατηγική υπεροχή στο Αιγαίο.
Δηλώνοντας ότι δεν έγιναν όλα ωραία και καλά- άλλωστε για αυτό ερευνά το θέμα η γερμανικη δικαιοσύνη - πρόσθεσε ότι αυτό δεν τον αφορά και δεν τον αγγίζει.
Κάνοντας επίθεση κατά του Τύπου αναρωτήθηκε με ποιο δικαίωμα εφημερίδες και εκδότες λένε ποιος είναι ένοχος και ότι πληρώθηκαν μίζες για τα υποβρύχια στην Ελλάδα, κάνοντας ταυτοχρόνως λόγο για επιλεκτική στοχοποιήση προσώπων.
Απείλησε με αγωγές τον Τύπο που στηρίχθηκε σε ανυπόστατες, όπως τις χαρακτήρισε, πληροφορίες λέγοντας ότι βρέθηκε στο επίκεντρο μίας επικοινωνιακής καταιγίδας που έφερε στο προσκήνιο και το σπίτι του, κάτι που τον έκανε να σκεφτεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε να απαλλαγεί από την παρουσία του κάτι που έγινε και κατά το παρελθόν όταν στόχος όπως είπε ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στο σημείο αυτό παρακάλεσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επισπεύσει τις έρευνες.
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή
Το δρόμο του ΛΑΟΣ επέλεξε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κατά την ονομαστική μυστική ψηφοφορία ανακοίνωσε πως ούτε η ίδια επιθυμεί να μετάσχει στη διαδικασία και αποχώρησε από την αίθουσα. Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα συνεχίσει να μετέχει στην συζήτηση, στην ονομαστική ψηφοφορία αλλά και στην προανακριτική επιτροπή που θα συσταθεί. Ο κ. Καρατζαφέρης εξαπέλυσε μάλιστα δριμεία επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τους οποίους κατηγόρησε ότι με την στάση τους και με το γεγονός ότι περιορίζουν την έρευνα μόνο στον Άκη Τσοχατζόπουλο, οδηγούν την υπόθεση των υποβρυχίων σε συγκάλυψη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στο μικροσκόπιο πρέπει να μπουν τόσο το ΚΥΣΕΑ όσο και όλοι όσοι συμμετείχαν στην υπογραφή των συμβάσεων. Κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι τα κάνουν πλακάκοα κατά το κοινώς λεγόμενο και αμέσως μετά αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του κόμματος του από την αίθουσα.
Κατά την έναρξη των διαδικασιών, ο Πάνος Καμμένος, εκ των εισηγητών της ΝΔ, προχώρησε σε σκληρή επίθεση τονίζοντας ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει και πολιτική αλλά και ποινική ευθύνη για την υπόθεση των υποβρυχίων. "Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν εξεταστεί το σκάνδαλο στην ολότητα και περιοριστεί μόνον στον κ. Τσοχατζόπουλο" τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.
Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.
Υπέρ της διερεύνηση της υπόθεσης από το 2000 έως το 2009 τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση για προανακριτική, καθώς "περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη περίοδο και σε ένα πρόσωπο". Πρόσθεσε δε, ότι θεωρεί εξαιρετικά αμφίβολη τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Για συμψηφισμό και συγκάλυψη που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχει φέρει δική του πρόταση για να ελεγχθούν όλα τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ αλλά και πληρωμές που έγιναν την περίοδο 2004 - 2007.
Διαχρονικό, κατά συρροή πολιτικό σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση των υποβρυχίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί και η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων.newpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου