29.4.11

Αναμόρφωση όρων άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη

EK βάθρων ρύθμιση των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη αστικών συμβάσεων επιχειρείται μέσω του νομοσχεδίου που παρουσίασε χθες στο Yπουργικό Συμβούλιο για δεύτερη ανάγνωση ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η οδηγία 2006/123/ΕΚ για τις υπηρεσίες και εξασφαλίζεται η δυνατότητα διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών μεσιτείας αστικών συμβάσεων. Επίσης καταργείται η υποχρέωση εγγραφής στο Επιμελητήριο ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη, αντικαθιστώντας τη με εγγραφή στο ΓΕΜΗ. Μερικές από τις βασικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι:
Η κατοχύρωση του εντολέα και του μεσίτη με την καθιέρωση έγγραφης σύμβασης μεσιτείας, με ορισμό ελάχιστου περιεχομένου.
Οικονομική κατοχύρωση των μεσιτών με εισαγωγή της έννοιας της αποκλειστικής σύμβασης μεσιτείας στο πλαίσιο της οποίας ο εντολέας δεν έχει το δικαίωμα να αναθέσει εντολή με το ίδιο περιεχόμενο σε άλλο μεσίτη για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση.
Προστασία των εντολέων μέσω διάταξης που προβλέπει ότι ο μεσίτης δικαιούται αμοιβής κατά την κατάρτιση της οριστικής σύμβασης, εφόσον έχει αποδεδειγμένα ο ίδιος μεσολαβήσει στη σύναψή της ή έχει υποδείξει την ευκαιρία σύναψής της.
Επίσης εισάγεται η έννοια του βοηθού μεσίτη, ο οποίος έχει ως έργο την υποστήριξη και υποβοήθηση του μεσίτη στην εκτέλεση από αυτόν των μεσιτικών εργασιών.
Θεσπίζεται Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχει ως πρόεδρος πρωτοδίκης δικαστής, για την εξέταση υποθέσεων πειθαρχικών παραβάσεων από μεσίτες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου