1.4.11

Μαύρη λίστα με 9.173 υπόχρεους και μπαράζ ελέγχων από την εφορία !!

ΜΠΑΡΑΖ φορολογικών ελέγχων ξεκινά το Yπουργείο Οικονομικών με στόχο να εντοπιστούν και να καταβάλουν τις όφειλες τους μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας και ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Οι πέντε ομάδες εργασίας του Yπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής προχωρούν στον καθορισμό των κριτηρίων επικινδυνότητας βάσει των οποίων θα επιλέγονται, δειγματοληπτικά, όσοι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα, με διαδικασίες «εξπρές». Ο κατάλογος αυτός αναμένεται να εκδοθεί και να αποσταλεί στις εφορίες και το ΣΔΟΕ ενώ στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν:
• Επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (έτος - βάση 2009) και όλες οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ.
• 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ, οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.
• Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση.
• Oσοι εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση της περαίωσης (περίπου 60.000 επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ).
Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με τις ομάδες εργασίας, βασίζονται στη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα, όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν, φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων κ.ά.
Πέρα από τον καθορισμό του καταλόγου των «υπόπτων», οι ομάδες εργασίες προτείνουν στο υπουργείο να προχωρήσει και στις εξής δράσεις:
α) προσωρινοί έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα,
β) έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου (υποκρυπτόμενα εισοδήματα),
γ) κλήση για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από κατέχοντες ακίνητα έπειτα από αγορά και μη δηλώσαντες την αξία απόκτησής τους με τη σχετική δήλωση εισοδήματος,
δ) κλήση για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φυσικών προσώπων οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτείνεται άμεσος έλεγχος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου