23.6.11

Αλλοι 10 «διεφθαρμένοι» αγώνες το 2011, σύμφωνα με το πόρισμα !

Διορία ως την προσεχή Δευτέρα ζήτησαν και πήραν για να απολογηθούν ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή οι συλληφθέντες για το σκάνδαλο διαφθοράς, που κλονίζει τα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικό πόρισμα, για το "κύκλωμα" των "στημένων αγώνων" εμπλέκεται και αστυνομικός διευθυντής, ενώ ως επικεφαλής του κυκλώματος (έχοντες διευθυντικό ρόλο, όπως αναφέρεται) κατονομάζονται οι Αχιλλέας Μπέος (του αποδίδονται επίσης συστηματικές παρεμβάσεις στον ορισμό διαιτητών και παρατηρητών, τους οποίους απειλούσε άμεσα ή έμμεσα), Μάκης Ψωμιάδης και Γιώργος Τσακογιάννης.
Στην υπόθεση του παράνομου στοιχηματισμού εμπλέκεται και διεθνής ποδοσφαιριστής "μεγάλης" ομάδας.
Εν τω μεταξύ, στο πόρισμα αναφέρεται ότι εκτός των σαράντα "χειραγωγημένων" αγώνων που έχουν ήδη γίνει γνωστοί, προέκυψαν επίσης επαρκείς ενδείξεις αλλοίωσης αποτελέσματος και στις ακόλουθες δέκα αναμετρήσεις, που διεξήχθησαν εντός του 2011: Ολυμπιακός Βόλου-Κέρκυρα 1-2, στις 3/2/2011 ΠΑΣ Γιάννινα-Αγροτικός Αστέρας 1-0, στις 5/2/2011 Αναγέννηση Γιαννιτσών-Νίκη Βόλου 1-0, στις 13/2/2011 Πόντιοι Κατερίνης-Αετός Σκύδρας 2-1, στις 14/2/2011 Καβάλα-Πανσερραϊκός 0-0, στις 19/2/2011 Απόλλωνας Καλαμαριάς-Αχιλλέας Τριανδρίας 3-1, στις 27/2/2011 Διαγόρας Ρόδου-Πιερικός 3-0, στις 19/3/2011 Δόξα Δράμας-Εθνικός Πειραιώς 4-0, στις 27/3/2011 ΠΑΣ Γιάννινα-Διαγόρας Ρόδου 5-0, στις 28/3/2011 Ηλιούπολη-Εθνικός Πειραιώς 0-0, στις 8/5/2011 Στο πόρισμα καταγράφεται, επίσης, διάλογος μεταξύ ποδοσφαιριστή και άλλου ατόμου πριν από τον αγώνα 'Αρης-Μάντσεστερ Σίτι, που διεξήχθη στις 15 Φεβρουαρίου 2011 στο πλαίσιο του Γιουρόπα Λιγκ, στον οποίο εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι γηπεδούχοι "κιτρινόμαυροι" θα έκαναν τη σέντρα της έναρξης, που έδινε απόδοση 1.90! Στις εκθέσεις των ειδικών της UEFA γίνεται αναφορά και σε Έλληνες παράγοντες.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την επίσημη έκθεση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας για τον αγώνα Διαγόρας-Εθνικός Πειραιώς: «Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το ότι η ελληνική Β΄ εθνική κατηγορία είναι ένα από τα πιο διεφθαρμένα πρωταθλήματα στην Ευρώπη.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στημένων αγώνων κατά τα προηγούμενα έτη, τα περισσότερα από αυτά συγκεντρωμένα στις τελευταίες αγωνιστικές.
Και υπάρχουν μερικά διαβόητα πρόσωπα που συμμετέχουν σε ομάδες, όπως ο Αχιλλέας Μπέος στον Ολυμπιακό Βόλου και ο Θωμάς Μητρόπουλος στον Ηλυσιακό.
Σε κάθε περίπτωση, η διαφθορά και οι στημένοι αγώνες φαίνονται πράγματι συνηθισμένα πράγματα σε αυτό το πρωτάθλημα».
Κατά την ανάλυση ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων του Ολυμπιακού Βόλου (με Ατρόμητο και Ηλυσιακό), οι ειδικοί της UEFA σημειώνουν πως «ο Ολυμπιακός Βόλου ανήκει σε έναν πρόεδρο που ονομάζεται Μπέος, ο οποίος ανέλαβε το καλοκαίρι του 2008.
Ο κ. Μπέος έχει φήμη σε όλη την ποδοσφαιρική αδελφότητα ως άνθρωπος που αγοράζει ποδοσφαιρικά σωματεία για παράνομες δραστηριότητες... Είναι ευρέως ύποπτος, σε όλη την Ελλάδα, για το ότι κατέχει ποδοσφαιρικούς συλλόγους μόνο για παράνομη δραστηριότητα και έχει εξεταστεί στο παρελθόν για χειραγώγηση ενός αγώνα Κυπέλλου UEFA... Αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έχει εξεταστεί και θεωρείται ύποπτος για στήσιμο αγώνων σε αρκετές περιπτώσεις».
Για τον Θωμά Μητρόπουλο αναφέρεται: «Σύμφωνα με το δίκτυο των ανεξάρτητων συνεργατών μας, ιδιοκτήτης του Ηλυσιακού είναι ο Θωμάς Μητρόπουλος.
Η ομάδα του έχει κακή φήμη και έχει αναμιχθεί σε ύποπτους αγώνες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο Κύπελλο Ιντερτότο».
Στο πόρισμα καταγράφονται αναλυτικοί τηλεφωνικοί διάλογοι των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα διαφθοράς, με κυρίαρχο θέμα τη μεθόδευση των αγώνων, προκειμένου να έχουν το επιθυμητό γι αυτούς αποτέλεσμα.
Σε έναν εξ αυτών, ο Αχιλλέας Μπέος μιλάει με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον ορισμό του διαιτητή Πραξιτέλη Ζαχαριάδη.
Ο διάλογος: ΜΠΕΟΣ: «Πρόεδρε, είναι να τρελαίνεσαι μαζί σου, πραγματικά σου μιλάω! Καλά, δεν σου είπα ότι τον Ζαχαριάδη δεν θέλω να μου τον ξαναβάλεις ούτε σε φιλικό παιχνίδι;» ΠΙΛΑΒΙΟΣ: «Όχι, δε μου το είπες... 'Αμα μου το έλεγες...» ΜΠΕΟΣ: «Εγώ δεν στο είπα;» ΠΙΛΑΒΙΟΣ: «Δε μου το ΄πες, αλήθεια στο λέω» ΜΠΕΟΣ: «Δε στο είπα μετά τον αγώνα με τον προημιτελικό του κυπέλλου που μου έδωσε το πέναλτι και με έπαιξε 60-40 μες στο γήπεδό μου;» ΠΙΛΑΒΙΟΣ: «Δε μου το ΄πες, αλήθεια στο λέω!» ΜΠΕΟΣ: «Τι ορισμός είναι αυτός; Θα τρελαθώ! Παίζω με τις Σέρρες και μου βάζεις από Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, δίπλα ας πούμε, διαιτητές! Και μη μου πεις ότι πεσμένοι κι αυτά και τι πρόβλημα έχεις! Δεν ισχύουν αυτά στο ποδόσφαιρο!» ΠΙΛΑΒΙΟΣ: «Εντάξει.
Έγινε.
Θα τους πω εγώ.
Εντάξει;» Μετά το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1, στις 19 Φεβρουαρίου 2011, ο Μπέος τηλεφωνεί στο Θανάση Κανελλόπουλο και σχολιάζουν το αποτέλεσμα του αγώνα, με τον πρώτο να αναφέρει ότι κινδυνεύουν ο διαιτητής της αναμέτρησης (Καλόπουλος) και ο ένας βοηθός (Τρύφωνας).
Ακολούθως, ο Αχιλλέας Μπέος δέχεται τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο προτρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια του προαναφερόμενου διαιτητικού διδύμου.
Αναφορικά με το Θωμά Μητρόπουλο, επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με την από 15/6/2011 πορισματική αναφορά των αρμόδιων ελεγκτών του ΣΔΟΕ, με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί, προέκυψαν τα εξής: Ο Θωμάς Μητρόπουλος, πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλυσιακός, δανειοδοτήθηκε με το ποσό του 1.000.000 ευρώ και παράλληλα χρεοπιστώνεται με σημαντικά ποσά, ενώ δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί το ληφθέν δάνειο».
Το πόρισμα συνεχίζει: «Σε προσωπικό λογαριασμό του Γεωργίου Χριστοβασίλη, προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, κατατίθενται χρήματα από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και από τους συνδέσμους φιλάθλων της ίδιας ομάδας, ο δε Αχιλλέας Μπέος διαθέτει τραπεζική θυρίδα από το έτος 2009 στην Τράπεζα Alpha Bank, στο υποκατάστημα της πλατείας Νέας Σμύρνης».
Στο τέλος του πορίσματος αναφέρεται ο διάλογος διεθνούς μπασκετμπολίστα με τον Μάκη Ψωμιάδη, από τον οποίο ζητεί να του προμηθεύσει "φάρμακο" γιατί του έχει τελειώσει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου