Οι μεγάλες περικοπές θα γίνουν σε μισθούς πάνω από 2.000, θα είναι οριζόντιες και εκτός της μείωσης (ίσως με ένα πλαφόν στα 1.800 ευρώ) τα μεγάλα μισθολογικά κλιμάκια θα δουν διπλή μείωση αφού δεν θα απομείνουν παρά μόνο δύο επιδόματα.
Το ίδιο όμως θα συμβεί (με τα επιδόματα) και με τα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια αφού θα μείνουν μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης.Το επίδομα θέσης θα μείνει μάλλον ως έχει, όμως το οικογενειακό δεν θα το παίρνουν οι παντρεμένοι, αλλά μόνον όσοι έχουν παιδιά.
Μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα ειδικών συνθηκών το οποίο μάλλον θα ενσωματωθεί στο βασικό τους μισθό.
Το κίνητρο απόδοσης θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει παρελθόν, κάτι που θα σημάνει μηνιαία μείωση από 20 ως και 50 ευρώ.
Παράλληλα θα έρθουν σαρωτικές αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια. Συζητείται η αλλαγή κλιμακίου να γίνεται ανά πέντε χρόνια και όχι ανά δυο που είναι σήμερα.
Ωστόσο υπάρχει η σκέψη να μείνει η αλλαγή ως έχει στα 2 χρόνια για τους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ και να πάει στα 4 χρόνια η αλλαγή κλιμακίου για τους υπαλλήλους Υ.Ε. Και Δ.Ε.
Η αλλαγή κλιμακίου εξετάζεται μάλιστα να εξαρτάται άμεσα από την κρίση (αξιολόγηση) του προϊσταμένου και να μην γίνεται αυτόματα για όλους.
Οι αλλαγές ξεκινούν από Ιούλιο με το ενιαίο μισθολόγιο (αν και ακόμα ... μαγειρεύεται) και να ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.