14.6.11

Διεθνείς διαγωνισμοί για φορείς διαχείρισης τουριστικών λιμένων σε Πύλο, Αργοστόλι-Ζάκυνθο, Χίο, Μυτιλήνη, Θάσο, Μάλλια, Σκύρο

«Στους άμεσους και βασικούς στόχους της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού εντάσσεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου τουριστικών λιμένων κάθε είδους, για την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας και την προσέλκυση σκαφών αναψυχής στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς της χώρας»,αναφέρει σε έγγραφό του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη.
Ο κ. Νικητιάδης ενημερώνει ότι σύμφωνα με το Ν. 2160/1993 «Ρυθμίσεις για τον Τουρισμό και άλλες διατάξεις» έχει χωροθετηθεί και κατασκευασθεί ή βρίσκεται υπό κατασκευή μεγάλος αριθμός τουριστικών λιμένων (Μαρίνες) και καταφυγίων-αγκυροβολίων τουριστικών σκαφών καθώς και ξενοδοχειακών τουριστικών λιμένων σε όλη την επικράτεια. Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού εξετάζει όλα τα αιτήματα χωροθέτησης που υποβάλλονται και εφόσον ο ενδιαφερόμενος καταθέσει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά, το αίτημα του εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού.
Ο υφυπουργός, για τους τουριστικούς λιμένες που έχουν χωροθετηθεί με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, αναφέρει ότι αυτοί παραχωρούνται μετά από πρόσκληση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού για εκδήλωση ενδιαφέροντος με δημόσιο διαγωνισμό. Ο κ. Νικητιάδης αναφέρει επιπλέον ότι η Γενική Γραμματεία Τουρισμού προτίθεται να επαναλάβει τη διενέργεια Διεθνών Ανοιχτών Πλειοδοτικών Διαγωνισμών για την επιλογή Φορέων Διαχείρισης των Τουριστικών Λιμένων Αργοστολίου, Ζακύνθου, Χίου, Μυτιλήνης, Πύλου, Θάσου, Μαλλίων και Αχιλλείου Σκύρου.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει προβεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων με στόχο την κάλυψη μέρους των αναγκών που προκύπτουν στο πεδίο των υποδομών φιλοξενίας σκαφών (τουριστικά καταφύγια-αγκυροβόλια) και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού. Ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Σύμη, το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο λιμένα Μαραθόκαμπου Σάμου και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό Χίου. Τα τρία αυτά έργα έχουν ως φορέα πρότασης και υλοποίησης τον ΕΟΤ. Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Σύμη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες ενώ τα άλλα δύο βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας για δημοπράτηση.
Τα προαναφερθέντα έργα σε συνδυασμό και με άλλα λιμενικά έργα προβλέπεται να συμβάλλουν στην πύκνωση του των θαλασσίων διαδρομών στο Ανατολικό Αιγαίο, να δημιουργήσουν συνθήκες φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού τουριστικών σκαφών και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος», αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Νικητιάδης.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, έχει χαρακτηρίσει «μειωμένο διαχρονικά το κρατικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα». Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει ειδικότερα επισημάνει ότι σήμερα υπάρχουν 13 μαρίνες στην Ελλάδα (πολλές από τις οποίες δεν στέκονται διεθνώς) ενώ η Τουρκία έχει δημιουργήσει 60, όπως άλλωστε έχει κάνει η Κροατία και άλλες χώρες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου