30.7.11

Βουτιά με… μια ανάσα στη Μεσσηνία !

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Το 1913 ένας σφουγγαράς από τη Σύμη καταδύθηκε χωρίς εξοπλισμό στα 76 μέτρα, με χρόνο βουτιάς περίπου στα 3 λεπτά, για να βρει την άγκυρα του ιταλικού πλοίου Regina Margherita, και αναδύθηκε τραβώντας το σχοινί με τα χέρια του.
Ο Γεώργιος Χατζής του Στάθη, γνωστός και ως Χατςηστάθης, είναι ο πρώτος ελεύθερος δύτης της σύγχρονης ιστορίας και το ρεκόρ του κράτησε για 76 ολόκληρα χρόνια, όσα και τα μέτρα που καταδύθηκε.
Σήμερα η ελεύθερη κατάδυση είναι άθλημα στο οποίο οι αθλητές/δύτες καταδύονται όσο πιο βαθιά μπορούν με μια μόνο ανάσα και επιστρέφουν στην επιφάνεια με μόνη βοήθεια αυτήν των χεριών και των ποδιών τους. Το αγώνισμα χωρίζεται σε 3 κατηγορίες και περιλαμβάνει κατάδυση με πέδιλα, κατάδυση χωρίς πέδιλα και κατάδυση με ελεύθερη βύθιση. Η χρήση έρματος (βαρίδια) επιτρέπεται μόνο πάνω στη ζώνη ή στο λαιμό των αθλητών και οι αθλητές υποχρεούνται να επιστρέψουν στην επιφάνεια με το έρμα με το οποίο καταδύθηκαν.
Από το πανεπιστήμιο... στο βυθό
Ο Γιώργος Σακκάς, πανεπιστημιακός και δύτης με διακρίσεις, μας μιλά για το άθλημα αυτό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στον κόλπο της Μεσσηνίας από 15 έως 25 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετέχουν 153 αθλητές από 32 χώρες και φυσικά συμμετέχει και η Ελλάδα με 9 αθλητές.
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης (http://www.fireediving-club.gr) είναι το πιο σημαντικό γεγονός στο χώρο της κατάδυσης, μιας και προσελκύει όλα τα μεγάλα ονόματα της αθλητικής κατάδυσης και γοητεύει την παγκόσμια κοινή γνώμη αφού είναι ένα άθλημα με απαιτήσεις που πραγματοποιείται στον μαγευτικό κόσμο της θάλασσας. Ο πανελλήνιος φορέας υπεύθυνος για την ελεύθερη κατάδυση είναι η AIDA Hellas (http://www.aidahellas.gr), μέλος του παγκόσμιου φορέα AIDA International (http://www.aidainternational.org). Δυστυχώς, όμως, δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν μικρό μέρος των εξόδων των αθλητών για τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ο Γιώργος Σακκάς, λέκτορας στην Ασκηση Κλινικών Πληθυσμών στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ερευνητής στην Κλινική Εργοφυσιολογία στο Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Ερευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) μας λέει: «Ξεκίνησα ως μαθητής του δημοτικού σχολείου να ασχολούμαι με την κολύμβηση στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο στην Αθήνα και έφτασα στην απόκτηση του πτυχίου μου από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην κολύμβηση. Το κολύμπι δεν το σταμάτησα ποτέ, αλλά οι θαλάσσιες δραστηριότητες μου διεκόπησαν πάνω από μία ιοετία λόγω των σπουδών μου στην Αγγλία και της εργασίας μου στις ΗΠΑ».
Εγχειρίδιο ελεύθερης κατάδυσης
Το 2005 που επέστρεψε στην Ελλάδα άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τις υποβρύχιες δραστηριότητες και ιδιαίτερα με την ελεύθερη κατάδυση. Ετσι το 2006 συμμετείχε για πρώτη φορά στους αγώνες Απνοιας της AIDA Hellas, ενώ από το 2009 είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Ελεύθερης Κατάδυσης με συμμετοχή σε διάφορες αποστολές, όπως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άπνοιας στο Arhus της Δανίας και με πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα θάλασσας φέτος τον Σεπτέμβριο στην Καλαμάτα. Η πρακτική του προετοιμασία βελτιώθηκε όταν έγινε εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης το 2007 και αυτό τον οδήγησε στο να επιμεληθεί της μετάφρασης του πρώτου εγχειριδίου ελεύθερης κατάδυσης του Umberto Pelizzari, που κυκλοφορεί από φέτος στα ελληνικά.
Για μια αγωνιστική κατάδυση
1Στολή από νεοπρέν.
Αποτελείται από το σακάκι και το παντελόνι. .
2Καλτσάκια
Ανάλογα με το αγώνισμα (με πέδιλα ή χωρίς πέδιλα) προστατεύουν από το κρύο και από το σκληρό παπουτσάκι του πέδιλου.
3Βαρίδια
Ρυθμίζουν την πλευστότητα του σώματος.
4Μυτάκι
Κλείνει ερμητικά τα ρουθούνια της μύτης.
5Γυαλάκια
Ειδικά κατά της υδροστατικής πίεσης.
6Αναπνευστήρας
Χρησιμοποιείται κατά τη φάση της χαλάρωσης πριν από τη βουτιά
7Διπλά πέδιλα ή μονοπέδιλο
Φτιαγμένα από ανθρακονήματα για να μεταφέρουν καλύτερα τη δύναμη της «ποδιάς» του δύτη στο νερό.
8Καταδυτικό ρολόι και ρολόι βυθόμετρο.
9Ιμάντας ασφαλείας
Το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού. Δένεται πάνω στο σχοινί του αγώνα, ώστε να παραμένει πάντα κοντά στην κατακόρυφη γραμμή
10Σκάφος
Ανεβαίνουμε σε αυτό μια ώρα πριν από την έναρξη της βουτιάς.
11Προθέρμανση
Περιλαμβάνει μερικές βουτιές σε σχετικά μικρό βάθος, κάποιες ασκήσεις άπνοιας και αρκετές «χαλαρές» αναπνοές.
12Δύο λεπτά πριν από την ώρα μηδέν αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση για τη βουτιά.
13Κάρτα (tag)
Στον πάτο του αγωνιστικού σχοινιού υπάρχει μια κάρτα, την οποία πρέπει να πάρει και να φέρει στην επιφάνεια ο δύτης ως επιβεβαίωση της επιτυχούς κατάδυσής του.
14Δύτες ασφαλείας
Υπάρχουν κατά τη διάρκεια του αγώνα.
15Πρωτόκολλο επιφανείας
Πιστοποιεί ότι ο δύτης βρίσκεται σε καλή σωματική και νοητική κατάσταση. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του εξοπλισμού από το πρόσωπο (γυαλάκια και μυτάκι), το σήμα ΟΚ με το ένα χέρι και λεκτικά την πρόταση «είμαι καλά» ή «Ι am ΟΚ» Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη λευκή κάρτα που του επιδεικνύει ο κριτής του αγώνα.enet.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου