Σοκ προκαλεί η επικαιροποιημένη μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Σύμφωνα με αυτήν «λουκέτο» θα βάλουν πάνω από 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις εντός των επόμενων μηνώνΕντός Αυγούστου, από το σύνολο των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων, μία στις τέσσερις είχε κλείσει. Αναλογία αυξημένη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010.
Δύσκολη αναδεικνύεται και η κατάσταση στο εμπόριο.
Σύμφωνα με το «Δείκτη Επιβίωσης Εμπορίου», ο οποίος εξετάζει μόνο εμπορικούς δρόμους, από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2009, κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι το φετινό Αύγουστο. Ήτοι, μέσα σε δύο μόλις χρόνια λουκέτο έβαλαν 68.000 επιχειρήσεις σε κεντρικά πόστα. Με βάση τα παραπάνω, η προβολή της πορείας του Δείκτη Επιβίωσης, δείχνει ότι, με δεδομένο το σημερινό αριθμό των εν λειτουργία επιχειρήσεων και το ρυθμό αύξησης των «λουκέτων», σε ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2012, θα λειτουργούν 53.000 λιγότερες επιχειρήσεις.
Ακόμη ένα συμπέρασμα της έρευνας είναι η τάση μεταφοράς των εμπορικών επιχειρήσεις από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων κυρίως εξαιτίας της μείωσης των ενοικίων και τις μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων.
Επίσης από τις επιχειρήσεις που έχουν βάλει «λουκέτο» επί της ουσίας, μόνο το 25% έχει κλείσει και τα βιβλία της. Μεταξύ των «θυμάτων» είναι όχι μόνο μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Συγκριτικά με την Αθήνα, η κατάσταση του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη πιο δραματική, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΕΕ, καταγράφεται σχεδόν διπλασιασμός των λουκέτων από τον Αύγουστο του 2010.