Ενεργό το εργαστήριο γευσιγνωσίας των ΤΕΙ Καλαμάτας απονέμει τα πρώτα βραβεία ποιότητας σε Μεσσήνιους τυποποιητές...
Αποκορύφωμα μιας πολυετούς δουλειάς του Καθ. Ανδρέα Κανάκη, Προέδρου των ΤΕΙ
Καλαμάτας, και του Δρ. Βασιλείου Δημόπουλου Επιστημονικού Υπεύθυνου για την
εκπαίδευση μιας ομάδας γευσιγνωσίας του ελαιολάδου κατά τις προδιαγραφές της
Ευρωπαϊκής Ένωσης (κανον. 2568/91 ) ήταν η εκδήλωση του Σαββάτου 15ης Οκτώβρη
βράβευσης τριών επιχειρήσεων τυποποίησης ελαιολάδου της Μεσσηνίας.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στο Corone Olive Oil του κ. Παναγιώτη Πετράκου από
την Κορώνη, το δεύτερο στην ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. του κ. Δημ. Γυφτέα για το "Ελαιώνιον"
ενώ το τρίτο απονεμήθηκε στον κ. Δημήτρη Καφετζή για το ελαιόλαδο "Koroneiko"
πάντα απ’ την Κορώνη.
Η δοκιμή γευσιγνωσίας όπως είναι γνωστό κατά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι
απαραίτητη για την ταξινόμηση του ελαιολάδου ως εξτραπαρθένου. Δεν αρκούν δηλ.
ο σεβασμός των χημικών παραμέτρων (οξύτητας, Κ, και αλκυλεστέρων) για να
ταξινομηθεί ένα ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο. Πρέπει να σέβεται και το οργανοληπτικό προφίλ του εξτραπαρθένου ελαιολάδου.
Στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ισπανία και Ιταλία) οι παραγωγοί δίνουν αγώνα
για να υποβάλλεται σε έλεγχο γευσιγνωσίας το παρθένο ελαιόλαδο που εκτίθεται
στα ράφια των σουπερμάρκετ. Κι όταν γίνεται οι εκπλήξεις είναι μεγάλες. Στις
χώρες αυτές όμως αφθονούν τα πιστοποιημένα εργαστήρια δημόσια και ιδιωτικά. Στην
χώρα μας όμως, παρότι η τρίτη ελαιοπαραγωγική χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο,
αμφιβάλουμε αν τα πιστοποιημένα εργαστήρια ξεπερνούν τα ένα ή δύο κι ύστερα
θέλουμε να μιλάμε για ποιότητα και για προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ στα οποία οι αναλύσεις
αυτές είναι απαραίτητες.
Ο ευρωπαϊκός ελαιοκομικός τομέας υποφέρει από την υπερπαραγωγή η οποία καθηλώνει
τις τιμές του χύμα λαδιού όλο και σε πιο χαμηλά επίπεδα στις πλεονασματικές χώρες.
Κι όσο πιο χαμηλά είναι αυτά τόσο η διαφορά των τιμών τείνει να εξαλειφτεί,
τείνει να γίνει απλή commodity. Η μόνη διέξοδος σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι
αναζήτηση διαφοροποίησης του προϊόντος με βάση την ποιότητα. Προς αυτή την
κατεύθυνση κινείται και η ΚΑΠ με την υποστήριξη των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ. Αλλά και
με την χρηματοδότηση προγραμμάτων προώθησης της ποιότητας. Κι αυτό υποσχέθηκε
ότι θα κάνει ο Γεωργικός Επίτροπος Ciolos με πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες
στον ελαιοκομικό τομέα με στόχο την ενίσχυση όσων επενδύουν στην διαφοροποίηση
της ποιότητας.
Η Μεσσηνία διαθέτει μεγάλες δυνατότητες διαφοροποίησης της ποιότητας του
ελαιολάδου της, Ιδιαίτερα αν γίνει αποδεκτή η αίτηση επέκτασης της γεωγραφικής
ζώνης προέλευσης του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο τον γεωγραφικό της χώρο και η αγροτροφική αλυσίδα βάλει σαν στόχο της την ποιοτική διαφοροποίηση του προϊόντος. Ξεπερνώντας την αντίληψη ότι η εγγύηση για τον καταναλωτή αποτελείται μόνο από την δήλωση της προέλευσης χωρίς και μια σοβαρή και ελεγχόμενη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας που να ποντάρουν στην βελτίωση, στην διατήρηση και στην εγγύηση της ποιότητας.
Αποτελούν βασικές υποδομές για το χτίσιμο μιας τέτοιας στρατηγικής τα εργαστήρια
ελέγχου του προϊόντος. Χημικών αναλύσεων και γευσιγνωσίας. Υψηλού επαγγελματικού
επιπέδου και πιστοποιημένα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η ενεργοποίηση του εργαστηρίου γευσιγνωσίας των ΤΕΙ Καλαμάτας
καλύπτει ένα κενό. Κι ευχόμαστε να συνεχίσει την πορεία του όχι μόνο πραγματοποιώντας γρήγορα την πιστοποίηση του αλλά και μπαίνοντας στην υπηρεσία
της αγροτροφικής αλυσίδας να κατευθύνει τις δραστηριότητες του στην δημιουργία
όλο και πιο στενών δεσμών με αυτή με στόχο την ανάπτυξη της κουλτούρας της ποιότητας σε όλους τους κρίκους της.elies-ladikalamatiano.gr
Αποκορύφωμα μιας πολυετούς δουλειάς του Καθ. Ανδρέα Κανάκη, Προέδρου των ΤΕΙ
Καλαμάτας, και του Δρ. Βασιλείου Δημόπουλου Επιστημονικού Υπεύθυνου για την
εκπαίδευση μιας ομάδας γευσιγνωσίας του ελαιολάδου κατά τις προδιαγραφές της
Ευρωπαϊκής Ένωσης (κανον. 2568/91 ) ήταν η εκδήλωση του Σαββάτου 15ης Οκτώβρη
βράβευσης τριών επιχειρήσεων τυποποίησης ελαιολάδου της Μεσσηνίας.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στο Corone Olive Oil του κ. Παναγιώτη Πετράκου από
την Κορώνη, το δεύτερο στην ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. του κ. Δημ. Γυφτέα για το "Ελαιώνιον"
ενώ το τρίτο απονεμήθηκε στον κ. Δημήτρη Καφετζή για το ελαιόλαδο "Koroneiko"
πάντα απ’ την Κορώνη.
Η δοκιμή γευσιγνωσίας όπως είναι γνωστό κατά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι
απαραίτητη για την ταξινόμηση του ελαιολάδου ως εξτραπαρθένου. Δεν αρκούν δηλ.
ο σεβασμός των χημικών παραμέτρων (οξύτητας, Κ, και αλκυλεστέρων) για να
ταξινομηθεί ένα ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο. Πρέπει να σέβεται και το οργανοληπτικό προφίλ του εξτραπαρθένου ελαιολάδου.
Στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ισπανία και Ιταλία) οι παραγωγοί δίνουν αγώνα
για να υποβάλλεται σε έλεγχο γευσιγνωσίας το παρθένο ελαιόλαδο που εκτίθεται
στα ράφια των σουπερμάρκετ. Κι όταν γίνεται οι εκπλήξεις είναι μεγάλες. Στις
χώρες αυτές όμως αφθονούν τα πιστοποιημένα εργαστήρια δημόσια και ιδιωτικά. Στην
χώρα μας όμως, παρότι η τρίτη ελαιοπαραγωγική χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο,
αμφιβάλουμε αν τα πιστοποιημένα εργαστήρια ξεπερνούν τα ένα ή δύο κι ύστερα
θέλουμε να μιλάμε για ποιότητα και για προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ στα οποία οι αναλύσεις
αυτές είναι απαραίτητες.
Ο ευρωπαϊκός ελαιοκομικός τομέας υποφέρει από την υπερπαραγωγή η οποία καθηλώνει
τις τιμές του χύμα λαδιού όλο και σε πιο χαμηλά επίπεδα στις πλεονασματικές χώρες.
Κι όσο πιο χαμηλά είναι αυτά τόσο η διαφορά των τιμών τείνει να εξαλειφτεί,
τείνει να γίνει απλή commodity. Η μόνη διέξοδος σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι
αναζήτηση διαφοροποίησης του προϊόντος με βάση την ποιότητα. Προς αυτή την
κατεύθυνση κινείται και η ΚΑΠ με την υποστήριξη των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ. Αλλά και
με την χρηματοδότηση προγραμμάτων προώθησης της ποιότητας. Κι αυτό υποσχέθηκε
ότι θα κάνει ο Γεωργικός Επίτροπος Ciolos με πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες
στον ελαιοκομικό τομέα με στόχο την ενίσχυση όσων επενδύουν στην διαφοροποίηση
της ποιότητας.
Η Μεσσηνία διαθέτει μεγάλες δυνατότητες διαφοροποίησης της ποιότητας του
ελαιολάδου της, Ιδιαίτερα αν γίνει αποδεκτή η αίτηση επέκτασης της γεωγραφικής
ζώνης προέλευσης του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο τον γεωγραφικό της χώρο και η αγροτροφική αλυσίδα βάλει σαν στόχο της την ποιοτική διαφοροποίηση του προϊόντος. Ξεπερνώντας την αντίληψη ότι η εγγύηση για τον καταναλωτή αποτελείται μόνο από την δήλωση της προέλευσης χωρίς και μια σοβαρή και ελεγχόμενη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας που να ποντάρουν στην βελτίωση, στην διατήρηση και στην εγγύηση της ποιότητας.
Αποτελούν βασικές υποδομές για το χτίσιμο μιας τέτοιας στρατηγικής τα εργαστήρια
ελέγχου του προϊόντος. Χημικών αναλύσεων και γευσιγνωσίας. Υψηλού επαγγελματικού
επιπέδου και πιστοποιημένα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η ενεργοποίηση του εργαστηρίου γευσιγνωσίας των ΤΕΙ Καλαμάτας
καλύπτει ένα κενό. Κι ευχόμαστε να συνεχίσει την πορεία του όχι μόνο πραγματοποιώντας γρήγορα την πιστοποίηση του αλλά και μπαίνοντας στην υπηρεσία
της αγροτροφικής αλυσίδας να κατευθύνει τις δραστηριότητες του στην δημιουργία
όλο και πιο στενών δεσμών με αυτή με στόχο την ανάπτυξη της κουλτούρας της ποιότητας σε όλους τους κρίκους της.elies-ladikalamatiano.gr