Το παραπάνω κατέστησε σαφές ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου στην ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, δηλώνοντας την αντίδρασή της στην υπαγωγή των αγροτών στο κανονικό καθεστώς φορολόγησης και συγκεκριμένα στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων.
Συγκεκριμένα, με ερώτησή της προς το Υπουργείο Οικονομικών στις 29/11/11, η κα. Γιαννακοπούλου ζητούσε την διαφοροποίηση των αγροτών από το ευρύ καθεστώς λειτουργίας των επιτηδευματιών, καταθέτοντας τις απόψεις της αλλά και τις απόψεις άλλων εμπλεκόμενων με τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, τονίζοντας ότι το ειδικό καθεστώς αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. έχει σκοπό να απαλλάξει τους αγρότες από δυσχέρειες διοικητικής φύσης που ενδεχομένως παρουσιάζει για αυτούς η εφαρμογή του κανονικού καθεστώτος.Στην απάντηση του, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρει ότι «τα θέματα αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών εξετάζονται διαρκώς, με σκοπό την εφαρμογή ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος με ενιαίους κανόνες χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις».
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός αιτιολογεί την καθιέρωση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών και συγκεκριμένα παραθέτει τις διατάξεις του πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, σύμφωνα με τον οποίο οι αγρότες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που ορίζονται από τα άρθρα 41 και 42 του κώδικα Φ.Π.Α. δεν θεωρούνται επιτηδευματίες και δεν έχουν υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν στοιχεία. Έτσι, οι αγρότες θα υποχρεωθούν σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων μόνο στις περιπτώσεις που θα εξαιρεθούν από τις προαναφερόμενες διατάξεις των άρθρων 41 και 42 του Φ.Π.Α.