8.5.12

Κοντά στην έξοδο από το ευρώ !!

Επιστροφή του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ βλέπουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ύστερα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Το κρίσιμο σημείο θα έρθει τον Ιούνιο, όταν η Αθήνα πιθανότατα θα αποτύχει να εφαρμόσει εντός χρονοδιαγράμματος περικοπές που προβλέπονται στο μνημόνιο θέτοντας σε αμφιβολία την καταβολή της επόμενης δόσης του πακέτου διάσωσης.
«Σύντομα η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει», γράφει η «Washington Post». «Αν τελειώσουν τα ευρώ στη χώρα, θα αναγκαστεί να αρχίσει να τυπώνει δραχμές».
Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζουν και ευρωπαίοι πολιτικοί, προειδοποιώντας την Αθήνα ότι πλησιάζει την έξοδο από το ευρώ _ όπως ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν.
Ο Ρενό Ζιράρ, από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της «Le Figaro», βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον Σύριζα με τη Χρυσή Αυγή διαπιστώνοντας ότι η ανάδειξη του πρώτου σε δεύτερη πολιτική δύναμη και η είσοδο της δεύτερης στη βουλή «αποτελούν ένδειξη απόρριψης της ΕΕ». Το σοβαρότερο, κατά την άποψή του, είναι ότι «η Ελλάδα γίνεται μη κυβερνήσιμη». Ο γάλλος δημοσιογράφος καταλήγει ότι: «Μπορούμε να πούμε ότι πλησιάζουμε με μεγάλα βήματα στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Σύμφωνα με τον Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητή Οικονομικών στο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο στο ΔΝΤ, «δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιβιώσει η Ελλάδα μακροχρόνια εντός του ευρώ».
Γύρω στον Αύγουστο τοποθετούν οι «New York Times» την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Οι εκλογές επανέφεραν «το εν υπνώσει αλλά ποτέ "νεκρό" ερώτημα αν η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της ή αν η πιθανότητα μιας νέας πολιτικής παράλυσης θα αναγκάσει την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών του χρέους της ή να βγει τελείως από την ευρωζώνη».
Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και όχι αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα των εκλογών «σπρώχνει την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ», γράφει ο βρετανικός «Independent».
Με την ανάλυση αυτή συμφωνεί ο επίσης βρετανικός «Guardian»: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δυσχεραίνει τις προβλέψεις για το αν ή πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η παράλυση αναμφίβολα θα οδηγήσει σε νέες πιέσεις στο ευρώ και θα εγείρει ερωτηματικά για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο κοινό νόμισμα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου