12.5.12

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Αλέξης !!

Οι τρεις, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, συμφωνούν -επί της αρχής τουλάχιστον- στην ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης. 
Ολοι όμως θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται κατηγορηματικά αυτή τη στιγμή.
Ετσι, αν δεν προκύψει κάποια αλλαγή στάσης κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τότε οι νέες εκλογές φαντάζουν ως μονόδρομος.
Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα καθώς την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να συγκληθεί  η ολομέλεια της νέας Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι στενεύουν τα περιθώρια και εξαντλείται η «ατζέντα» των πρωτοβουλιών.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα της συγκρότησης κυβέρνησης. Ναι μεν δεν κόβει τις γέφυρες για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης δηλώνει όμως ότι δεν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εξάλλου ζητά και η ΔΗΜΑΡ για να συμμετάσχει.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μια κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν βιώσιμη και σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος επιδίωξε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά «σκόνταψε» στο όχι του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτει τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας μάλιστα να αποτρέψει κάθε άλλη προοπτική συνεργασίας με τη ρητορική περί «αριστερού Καρατζαφέρη».
Τι ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί
Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά τη δημιουργία κυβέρνησης με δύο εναλλακτικά σενάρια. Το ένα αφορά στη δημιουργία οικουμενικής και το δεύτερο κυβέρνηση μειοψηφίας με την παροχή ψήφου ανοχής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και απαιτεί πριν από οποιαδήποτε συζήτηση την καταγγελία του Μνημονίου με τη συμφωνία όλων των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και θα επιμένει  ότι πρέπει να μετάσχει σε αυτήν και ο Αλέξης Τσίπρας.
Μοναδική επιλογή για τον Φώτη Κουβέλη είναι η πρόταση που έχει κάνει για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνηση και δηλώνει ότι δεν θα μετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε και να συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ σε κυβερνητικό σχήμα και ήδη προετοιμάζεται για τις επαναληπτικές εκλογές.iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου