13.7.12

ΕΡΕΥΝΑ...Κορακοζώιτοι στην Ικαρία !!!

Βάλτε…χρόνια στη ζωή σας, ακολουθώντας το παράδειγμα των κατοίκων της Ικαρίας, μας προτρέπουν οι ειδικοί που ασχολούνται με τη γήρανση και το «σύνδρομο» της μακροβιότητας.
 Όπως επισημάνθηκε πρόσφατα, κατά τις εργασίες των Ημερίδων Μεταβολισμού, ενώ στον γενικό πληθυσμό μόλις το 0,15% των ανδρών και το 0,44% των γυναικών είναι άνω των 90 ετών, τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ικαρία είναι 1,1% για τους άνδρες και 1,6% για τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, το σύνδρομο της μακροζωίας φαίνεται να στηρίζεται κατά 25% στα γονίδια και κατά 75% σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όσο για τους μηχανισμούς της γήρανσης, ενοχοποιούνται η βράχυνση των τελομερών των χρωμοσωμάτων, το οξειδωτικό stress, η γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών και η αυξημένη συχνότητα παραγόντων κινδύνου.
Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του συνδρόμου μακροζωίας είναι:
· Η αποφυγή καπνίσματος
· Δίαιτα βασισμένη σε φυτικές τροφές και ίνες
· Η χαμηλή πρόσληψη κρέατος
· Η καθημερινή δραστηριότητα
· Η μεσημεριανή ανάπαυση
· Το φύλο (θήλεα: αρσενικά: 2:1)
Ο ισχνός ή λεπτός σωματότυπος στην ηλικία 25 – 35 ετών (παχυσαρκία στην ηλικία των 30 ετών σχετίζεται με τριπλάσιο κίνδυνο μη επιβίωσης μετά τα 80 έτη)
· Η κοινωνικότητα
· Η οικογενειακή συνοχή
Η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης θερμίδων και η ρεσβερατρόλη (φυσική αντιοξειδωτική ουσία) ενεργοποιούν ιστόνες, απαλείφουν μεταλλάξεις κυττάρων, απενεργοποιούν ογκογονίδια και ευοδώνουν το σύνδρομο μακροβιότατος.
Επιστημονική εκδήλωση για το φαινόμενο της Ικαρίας
Το φαινόμενο της Ικαρίας θα απασχολήσει μεταξύ άλλων την επιστημονική εκδήλωση: “Στοχεύοντας στη μακροζωία: από την πρόληψη στη θεραπεία” που θα διεξαχθεί 12 – 15 Ιουλίου 2012, στην ΙΚΑΡΙΑ,στο Ξενοδοχείο ‘CAVOS BAY’. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Α’ Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, ‘Ιπποκράτειο’ Γ.Ν.Α.cosmedic.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου