13.7.12

Βαρόμετρο της Public Issue: Μεγάλη βουτιά του ΣΥΡΙΖΑ !

Το νέο Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 5-10/7/2012 σε δείγμα 1004 ατόμων πανελλαδικά, δείχνει βελτιωμένημετεκλογικά την εικόνα των πολιτικών αρχηγών της Δεξιάς σε αντίθεση με την δημοτικότητα των Αριστερών πολιτικών.
Mάλλον θετική εντύπωση έχει σχηματίσει το 45% των πολιτών για τη νέα κυβέρνηση,  ενώ το 43% έχει σχηματίσει μία μάλλον αρνητική εντύπωση.

Σαφώς χειρότερα  είναι τα αντίστοιχα ποσοστά για την αξιωματική αντιπολίτευση,  με το 56% να έχει μία μάλλον αρνητική εντύπωση για το έως τώρα έργο του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 31% να έχει σχηματίσει  μία μάλλον θετική εντύπωση.

Ανάμικτα καταγράφονται τα αισθήματα του εκλογικού σώματος  στο ερώτημα εάν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, με το 28% να απαντά σίγουρα όχι, το 23% να εκτιμά μάλλον όχι, το 35% να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξο απαντώντας μάλλον ναι και μόλις το 12% να δηλώνει με βεβαιότητα σίγουρα ναι.

Συνολικά, το 51% εμφανίζεται απαισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον όχι) ενώ το 47% δηλώνει αισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον ναι) για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Για το  εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, το 40% των πολιτών αισθάνεται καθόλου ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα, ενώ το 33% είναι λίγο ικανοποιημένο. Μόνο όμως το 4% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο και το 21% εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένο.

Το 66% πάντως εκτιμά πως τα πράγματα στην Ελλάδα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά το ποσοστό είναι σαφώς μειωμένο σε σύγκριση με το προεκλογικό Βαρόμετρο του Μαΐου, στο οποίο ανερχόταν στο  86%!

Χαμηλή είναι και εμπιστοσύνη για την ικανότητα των πολιτικών κομμάτων να κυβερνήσουν τη χώρα. Το 39% των πολιτών δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα για το έργο της διακυβέρνησης, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 28%, να ακολουθούν  ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ με  17% και το ΠΑΣΟΚ  με 15%.

Η  ΔΗΜΑΡ παραμένει  το κόμμα με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα (60%), ακολουθούμενη από τη ΝΔ (49%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (46%).

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, σε σχέση με το Βαρόμετρο Μαΐου, σχεδόν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν μείωση της δημοτικότητάς τους, ενώ αντίθετα όλα τα Δεξιά κόμματα ανεβαίνουν ή παραμένουν στάσιμα. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε δημοτικότητα σημειώνει η Νέα Δημοκρατία (12%) ενώ αύξηση της τάξης του 8% καταγράφεται για τη Χρυσή Αυγή.

Πτώση της Αριστεράς και άνοδος της Δεξιάς καταγράφεται στο πεδίο της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, με τον Αντώνη Σαμαρά να αυξάνει τη δημοτικότητά του κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο κατά 5% και τον Πάνο Καμμένο  κατά 3%.

Πτώση μεταξύ 2 και 3 μονάδων παρατηρείται στη δημοτικότητα όλων των αρχηγών της Αριστεράς, πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου, που παραμένει στάσιμος. Πρώτος παραμένει ο κ. Κουβέλης με 64% και ακολουθεί ο  Α. Σαμαράς με 50%.

Στην καταλληλότητα των πολιτικών αρχηγών για την πρωθυπουργία ο κ.  Σαμαράς έχει την υποστήριξη του 25% (αύξηση 5 μονάδων από το Βαρόμετρο Μαΐου), ο κ.  Τσίπρας του 18%, (πτώση 4 μονάδων) και ο κ. Βενιζέλος  του 10% (πτώση 6 μονάδων).Star.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου