4.8.12

Τέλος οι σκαλωσιές στη Μητρόπολη Αθηνών


Ο μεγάλος σεισμός του 1999 στην Αθήνα το 1999 «πλήγωσε» τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, που έκτοτε ασφυκτιά μέσα σε σκαλωσιές.
Η ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της μελέτης αποκατάστασης των διακοσμητικών στοιχείων του και η εκτέλεση του έργου βάζει τέλος στις σκαλωσιές, ανοίγοντας και πάλι το ναό στο κοινό.

Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου στη Μητρόπολη που παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μετά την έγκριση της μελέτης από το ΚΣΝΜ, θα είναι κρίσιμο για την επαναλειτουργία του ναού.
Με την ολοκλήρωση της συντήρησης, αλλά και των τελευταίων στατικών εργασιών που γίνονται στον τρούλο (οι τελευταίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2013), η Μητρόπολη αναμένεται να δοθεί και πάλι στο κοινό ως το τέλος του 2013. Η συντήρηση και αποκατάσταση του διακόσμου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αθηνών, στην πλατεία Μητροπόλεως, είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τα αρχικά σχέδια του ναού έγιναν από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Η ανέγερσή του άρχισε το 1842, ενώ το 1846 έγινε μετατροπή των σχεδίων με σχέδια του Δημητρίου Ζέζου, του οποίου το έργο ολοκλήρωσε ο Γάλλος Φρανσουά Μπουλανζέ, με εκτέλεση του Παναγιώτη Κάλκου το 1862.
Ο τύπος του είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, με δύο ενσωματωμένα κωδωνοστάσια στις γωνίες της δυτικής πλευράς. Ο ναός έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Τη δημιουργία των εικόνων του τέμπλου ανέλαβε ο Σπυρίδων Γιαλλινάς, ο οποίος σχεδίασε και τις τοιχογραφίες, τοις οποίες φιλοτέχνησε ο Βαυαρός ζωγράφος Αλεξάντερ Σέιτζ. Την κοσμηματογραφία ανέλαβε ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Φανέλλης, ενώ τα γλυπτά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία ανήκουν στον Τηνιακό γλύπτη Γεώργιο Φυτάλη.

Οι τοιχογραφίες εμφανίζουν φθορές λόγω της σεισμικής δραστηριότητας και της παρουσίας υγρασίας, ενώ τα γλυπτά αρχιτεκτονικά στοιχεία παρουσιάζουν φθορές κυρίως λόγω ατμοσφαιρικών ρύπων και μεταγενέστερων επεμβάσεων. Οι φορητές εικόνες του τέμπλου έχουν ρωγμές, τοπικές απώλειες και οξειδώσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου