4.8.12

Τρόμος στο Facebook χάκερ κλέβουν κωδικούς και αλλοιώνουν το προφίλ


Τroll και χάκερ σκορπούν τον τρόμο στους χρήστες του Facebook κλέβοντας κωδικούς και αλλοιώνοντας τα προφίλ των χρηστών που είχαν την ατυχία να πέσουν στα νύχια τους. Στα εγκληματικά τους δίχτυα έχουν μπλεχτεί ανήλικοι μαθητές, λαμπερά αστέρια της showbiz αλλά και πολιτικοί.

Μόλις πριν από ένα 24ωρο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία προΐσταται ο Μανώλης Σφακιανάκης, ανακοίνωσε πως συνέλαβε έναν 23χρονο ο οποίος δρώντας ως troll κατάφερε να υποκλέψει τους κωδικούς σελίδας μιας ανήλικης μαθήτριας και να δημιουργήσει έτσι έναν κύκλο φίλων με το όνομα του ανήλικου κοριτσιού.

Πρόκειται για ένα νέο τρόπο που έχουν ανακαλύψει οι απανταχού απατεώνες ώστε να προκαλούν προβλήματα στους χρήστες γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν επίσης οι παιδόφιλοι ανά την υφήλιο για να προσεγγίζουν ανήλικα αγόρια και κορίτσια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας 13χρονης στην Κρήτη η οποία εκτέθηκε στην τοπική κοινωνία όταν ζήτησε από τις φίλες της στο Facebook να ανεβάσουν στον «τοίχο» της γυμνές φωτογραφίες τους.

Ο σάλος που ξέσπασε κόπασε μετά από παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πλην όμως το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν σοβαρό και η ανήλικη αναγκάστηκε να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα οι γονείς της απευθύνθηκαν και σε παιδοψυχολόγο για να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει το σοκ.

Ηδη στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τουλάχιστον 30 περιπτώσεις troll σε προφίλ χρηστών του Facebook. Από την επίθεσή τους δεν έχουν γλιτώσει ούτε γνωστά ονόματα της ελληνικής showbiz, που είδαν μέσα σε μια νύχτα το προφίλ τους να το διαχειρίζεται από μακριά άγνωστο άτομο, το οποίο βέβαια ουδεμία αγαθή πρόθεση είχε.

Επίσης, ακόμαα και πολιτικοί έχουν πέσει θύματα troll στο Διαδίκτυο, καθώς οι απατεώνες του Ιντερνετ έχουν γράψει στον τοίχο τους διάφορα αρνητικά σχόλια, τα οποία βέβαια αποδίδονται στον χρήστη της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, που δεν είναι άλλος από τον πολιτικό.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε εγρήγορση κάθε λεπτό της ώρας για να προστατεύσει τους χρήστες του Διαδικτύου, αλλά κυρίως για να εντοπίζει τους παιδόφιλους, οι οποίοι κλέβουν κωδικούς ανήλικων κοριτσιών και αγοριών για να προσεγγίσουν τους φίλους τους.

Αριστη συνεργασία

Η εταιρεία που διαχειρίζεται παγκοσμίως το Facebook έχει άριστη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και κυρίως με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και η ενημέρωση για κάθε ύποπτη κίνηση είναι άμεση.

«Η εταιρεία όποτε έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της έχει ανταποκριθεί άμεσα και η βοήθεια που μας προσφέρει είναι πολύτιμη» λέει στην «Espresso» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει άριστη γνώση των ερευνών στο Διαδίκτυο.

Αλλωστε, η πρώτη υπόθεση που χειρίστηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην περιοχή της Καλαμάτας και αφορούσε παιδόφιλο που εκβίαζε ανήλικη μαθήτρια με την μέθοδο του troll εξιχνιάστηκε χάρη στα στοιχεία που έστειλε αμέσως η διαχειρίστρια εταιρεία του Facebook στην ΕΛ.ΑΣ.
Espresso

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου