3.8.12

Η Επίσκεψη Τζαβάρα στην Πύλο


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας επισκέφθηκε την Πύλο, την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012. 
Η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μεσσηνία, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των ήδη ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. στον τομέα του πολιτισμού.

Ο κ. Κώστας Τζαβάρας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρη Καφαντάρη στο Δημαρχείο της Πύλου και στη συνέχεια επισκέφτηκαν την περιοδική έκθεση Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο Πασά και την Επανέκθεση της Συλλογής του Rene Puaux, στην οικία Τσικλητήρα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών της περιοδικής έκθεσης Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία θα στεγάζεται στο κτήριο Πασσά στο Νιόκαστρο της Πύλου. Στην επίσκεψή του στο Φρούριο της Πύλου ο κ. Τζαβάρας, συνοδευόμενος από τον κ. Καφαντάρη, ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης από την κα. Μάνια Αμπατζή και τον κ. Λεωνίδα Μπέη, αρχιτέκτονες μηχανικούς, οι οποίοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου. Οι εργασίες ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες και το μουσείο θα είναι επισκέψιμο μετά τα μέσα Αυγούστου.
Στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας και ο κ. Καφαντάρης επισκέφτηκαν την οικία του  Κωστή Τσικλητήρα για να ξεναγηθούν στην Επανέκθεση της Συλλογής του Φιλέλληνα Rene Puaux. Η συλλογή θα εκτίθεται πλέον στον πρώτο όροφο της Οικίας Τσικλητήρα, ύστερα από την απόφαση του Δήμου Πύλου Νέστορος να παραχωρήσει το χρόνο για διάστημα είκοσι πέντε ετών στο Υπουργείο.

Τα εγκαίνια και των δύο εκθέσεων θα τελεστούν από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσα στον Αύγουστο. Μετά την τέλεση των εγκαινίων οι χώροι θα είναι επισκέψιμοι για το κοινό.

Η ολοκλήρωση των δυο αυτών σημαντικών πολιτιστικών έργων, με τη στενή συνεργασία του Δήμου Πύλου-Νέστορος και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συμβάλλει στην πολιτισμική ανάδειξη του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής και στην αρτιότερη προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η περιοδική έκθεση Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι η πρώτη που δημιουργείται στην Ελλάδα και θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να δουν από κοντά ευρήματα από ναυάγια από το βυθό της θάλασσας της Πελοποννήσου. Επιπλέον, η στέγαση της Συλλογής χαρακτικών του Rene Puaux στην οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα έρχεται να ικανοποιήσει την επιθυμία τόσο του δωρητή όσο και των κατοίκων της Πύλου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου