24.8.12

«Αποκαθήλωση» του θρυλικού Lance Armstrong


«Αποκαθήλωση» για το θρύλο της παγκόσμιας ποδηλασίας και (γενικότερα) έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές στον κόσμο, Λανς Αρμστρονγκ. 
Ο Αμερικανός σούπερ σταρ αποδέχθηκε ουσιαστικά ότι είχε κάνει συστηματικά χρήση απαγορευμένων ουσιών, αφού προτίμησε να μην αντιπαρατεθεί με την επιτροπή αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία τον είχε αρχικά κατηγορήσει.
Ο Αρμστρονγκ έπρεπε σήμερα να υπερασπίσει τον εαυτό του, αλλά λόγω των στοιχείων και των μαρτύρων, που είχε εις βάρος του η υπηρεσία καταπολέμησης ντόπινγκ της χώρας αποφάσισε να αποσυρθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα του επιβληθεί δια βίου αποκλεισμός από την ποδηλασία, ενώ θα του αφαιρεθούν και οι επτά νίκες στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας! Ο Αμερικανός ποδηλάτης είχε ειδοποιηθεί από την «USADA» πως τον κατηγορεί για χρήση αναβολικών ουσιών, όταν υπήρξε μέλος της ομάδας ποδηλασίας «Postal» των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1998.
Ο 40χρονος σταρ, εμβληματική φυσιογνωμία στον παγκόσμιο αθλητισμό, καθώς πέρα από το εκπληκτικό ρεκόρ των νικών στο γύρο της Γαλλίας είχε αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα, αφού δεν υπέκυψε στον καρκίνο, πάλεψε, θεραπεύτηκε και επέστρεψε στον αθλητισμό. Την αρχή της «αποκαθήλωσης» του Αρμστρονγκ είχε κάνει πριν από επτά χρόνια η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα στον κόσμο, η γαλλική «L' Equipe», η οποία τότε με πρωτοσέλιδο τίτλο «το ψέμα του Αρμστρονγκ» είχε αποκαλύψει ότι γαλλικό εργαστήριο έκανε έλεγχο στα δείγματα ούρων που είχε δώσει ο Αμερικανός στη διάρκεια του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας του 1999 και ανακάλυψε ίχνη της απαγορευμένης ουσίας ερυθροποιητίνη.
Ο Αρμστρονγκ έκανε αγωγή στην εφημερίδα, αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά σύντομα, ακολούθησαν συναθλητές του, οι οποίοι μάλιστα τον κατηγόρησαν ανοιχτά για απάτη και τέλος ήρθε η «USADA», η οποία ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του. Ο Αμερικανός σταρ μέχρι χθες υποστήριζε την αθωότητά του, αλλά φαίνεται ότι δεν μπορούσε να διαψεύσει όλα αυτά τα στοιχεία και δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην κόντρα του με την «USADA». Στη δήλωση του, πάντως, συνέχισε να υποστηρίζει το αντίθετο:
«Εγώ γνωρίζω ποιος κέρδισε αυτούς τους τίτλους, οι αντίπαλοί μου γνωρίζουν ποιος κέρδισε αυτούς τους τίτλους. Όλοι αγωνιστήκαμε μαζί. Για τρεις εβδομάδες τρέχαμε στους ίδιους δρόμους, τα ίδια βουνά και κόντρα στον ίδιο καιρό και τα στοιχεία της φύσης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπήρχαν συντομότεροι δρόμοι, ούτε ειδική μεταχείριση. Κοινές διαδρομές, κοινοί κανόνες. Ο σκληρότερος αγώνας στον κόσμο, όπου μόνο ο δυνατότερος επικρατεί. Κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου