26.9.12

Ψίθυροι για εκβιασμούς και ανταλλάγματα στην υπόθεση Μεϊμαράκη

Το ζήτημα που έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες περί εμπλοκής του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη σε ξέπλυμα χρήματος μέσω της αγοράς ακινήτων κατά την περίοδο 2005-2008 βαρύνεται ακόμη περισσότερο από ψιθύρους για πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων.
Αίσθηση προκαλεί το σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή για «όσους εδώ και χρόνια εκβιάζουν το πολιτικό σύστημα με διάφορους τρόπους, ζητώντας κρατικές προμήθειες ή τακτοποιήσεις εκκρεμοτήτων».
Η εφημερίδα κάνει ανοιχτά λόγο για «εκβιασμούς» και «ανταλλάγματα» χωρίς να κατονομάζει ή να δίνει περισσότερα στοιχεία και καλεί τον Πρωθυπουργό να αποκαλύψει τους εκβιαστές γρήγορα στον ελληνικό λαό και να επιβάλλει το νόμο χωρίς διακρίσεις.
«Αν ο κ. Σαμαράς δεν το πράξει γρήγορα, οι εκβιασμοί θα πολλαπλασιασθούν, τα πλήγματα θα είναι καίρια και οι δυνατότητες αντίδρασης ελάχιστες. Εδώ δεν χρειάζονται βερμπαλιστικοί αφορισμοί ούτε εκ των υστέρων καταγγελίες περί πολέμου συμφερόντων. Εδώ και τώρα χρειάζεται πολιτικό θάρρος. Οποιος πολιτικός το βρει θα έχει την κοινωνία μαζί του» καταλήγει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.
Χτυπήματα και αποκαλύψεις
Αλλά και το πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπει παρασκηνιακή επιχείρηση αποσταθεροποίησης της δημόσιας ζωής και δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλα «χτυπήματα» με αποκαλύψεις παλαιών υποθέσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξαν ανοιχτές βολές κατά συγκεκριμένων προσώπων αλλά από την πρώτη στιγμή συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για «συμφέροντα» που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.
Οσον αφορά τους 32 φακέλους για «αδικαιολόγητο πλουτισμό» πολιτικών προσώπων το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι -μαζί με την υπόθεση Μεϊμαράκη- μπορεί να αποτελέσει ένα εκρηκτικό μείγμα με αρνητικές συνέπειες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός βλέπει το κοινωνικό κλίμα να επιδεινώνεται δραματικά εξαιτίας της λίστας πολιτικών που πλούτισαν και μάλιστα την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ενόψει της ψήφισης των επώδυνων μέτρων. Ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται μάλιστα στο διάγγελμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό με αφορμή τα νέα μέτρα να αναφερθεί στα νέα πολιτικά σκάνδαλα και να δεσμευτεί για ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης.
Φορτισμένο κλίμα για Μεϊμαράκη
Στην κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν αλλαγή της πολιτικής ατζέντας προς τη σκανδαλολογία. «Η χώρα δίνει μάχη επιβίωσης και την ώρα που κορυφώνεται αυτή η μάχη, κανένα άλλο θέμα δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίσει» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Ωστόσο οι καταγγελίες για τον Πρόεδρο της Βουλής προκαλούν βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση η οποία είχε επενδύσει πολλά στο ειδικό πολιτικό βάρος του κ. Μεϊμαράκη για την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα μέτρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ικανοποιημένοι από την ημι-παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη αφού φοβούνται ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα ανακινείται καθημερινά από κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Καμμένος δημιούργησε θέμα αποχωρώντας σήμερα από την αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής και καλώντας τον κ. Μεϊμαράκη να ανέβει στην έδρα για να δώσει εξηγήσεις ή να παραιτηθεί.
Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα μπορέσει να συντηρήσει την αξιοπιστία του για πολύ καιρό αφού βρίσκεται όμηρος χρονοβόρων διαδικασιών που καταγράφονται στη διαλεύκανση αντίστοιχων υποθέσεων. Και πράγματι, μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να ζήτησε από τον εισαγγελέα κ. Τέντε να ρίξει φως στην υπόθεση μέσα σε 10 ημέρες, εντούτοις θεωρείται αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαλεύκανση για μια υπόθεση που αφορά τρία πολιτικά πρόσωπα (Μεϊμαράκης, Λιάπης, Βουλγαράκης).
«Παράθυρο» παραίτησης Μειμαράκη
Ανοιχτό παραμένει το θέμα να παραιτηθεί από τη θέση του ο πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και να επιτρέψει την εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου. Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος με τη φράση «θα κάνω ό,τι χρειαστεί».
Η μερική διαθεσιμότητά του δεν πέρασε ασχολίαστη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος της Βουλής εφηύρε ένα «τέχνασμα ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο». Ας σημειωθεί ότι η ημι-παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη δεν βρήκε θερμή υποδοχή σε μια μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας) οι οποίοι του ζήτησαν να παραιτηθεί με το επιχείρημα ότι η κοινωνία δεν μπορεί να δέχεται καταιγίδα περικοπών όταν υπάρχουν βαριές σκιές για πλουτισμό πολιτικών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου