2.10.12

Παν.Αλευράς -ΟΧΙ επέκταση του "Καλαμάτα ΠΟΠ" σε άλλους νομούς !

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας  κ. Παν. Αλευράς είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ της ΕΑΣ Μεσσηνίας κ. Κατσούλα και το μέλος του Δ.Σ. κ. Αντωνόπουλο και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν στην πορεία της Ένωσης, κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες και άλλα θέματα του πρωτογενούς τομέα του νομού. 
Ιδιαίτερα συζήτησαν για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και πιστοποιημένης ποιότητας, τα οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν τον κύριο άξονα ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας στο άμεσο μέλλον. Ένα τέτοιο προϊόν εθνικής σημασίας είναι και οι ελιές “Καλαμάτα ΠΟΠ” (ΦΕΚ 871/26-11-93).
Οι εκπρόσωποι της ΕΑΣ Μεσσηνίας ενημέρωσαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη  για τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με  την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας ελιές “Καλαμάτα ΠΟΠ”, πέραν της Μεσσηνίας, στις όμορες περιοχές της Λακωνίας, της νότιας Ηλείας και του Άστρους Κυνουρίας στην Αρκαδία.
Επίσης συζήτησαν το θέμα της τυποποίησης του προϊόντος εντός ή εκτός των γεωγραφικών ορίων ισχύος της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Γεωργούδης τοποθετήθηκε στη συνάντηση υπέρ του εθνικού ΠΟΠ, που θα περιλαμβάνει και την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, μαζί φυσικά με τη ζώνη καλλιέργειας της ελιάς Καλαμών στη νότια Πελοπόννησο, εκτιμώντας πως «ίσως τελικά, εμπορικά για την Ελλάδα αυτή να ήταν η καλύτερη λύση».
Ο Αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με αυτήν την άποψη και συντάσσεται με τις θέσεις των ΕΑΣ Μεσσηνίας και Λακωνίας, δηλαδή ότι το όνομα ελιές “Καλαμάτα ΠΟΠ” θα πρέπει να αναφέρεται σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση και παραγωγή του εκλεκτού αυτού προϊόντος, ώστε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη, διαφορετικά κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί απεριόριστα από Έλληνες και ξένους διακινητές.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από έναν δεδομένο εδαφικό χώρο. Με αυτές πιστοποιείται ο δεσμός μεταξύ μίας δεδομένης φήμης ή χαρακτηριστικό του προϊόντος και της γεωγραφικής προέλευσής του.
Ο κ. Αλευράς επεσήμανε δε ότι η νέα ζώνη που θα προκύψει μπορεί να δώσει μια κρίσιμη μάζα προϊόντος που θα αντιστοιχεί  τουλάχιστον στο 40% της πανελλήνιας παραγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών, δηλαδή περί τους 16.000 τόνους σε σύνολο 40.000 τόνων σε πανελλήνιο επίπεδο.
Τέλος λόγω της σοβαρότητας του θέματος συμφωνήθηκε να κληθεί ο μελετητής προκειμένου να συνδιαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις. 
Πέραν αυτού, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, και σε συνεργασία με την ΕΑΣ Μεσσηνίας, σχεδιάζει την οργάνωση ημερίδας για την Κορινθιακή σταφίδα που αποτελεί ένα ελπιδοφόρο αγροτικό προϊόν του νομού μας, που συμβάλλει και σήμερα σημαντικά στην τοπική οικονομία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου