3.1.13

Hurriyet: Να είστε έτοιμοι για περιφερειακό πόλεμο

ΑΡΘΡΟ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ
Σύμφωνα με άρθρο του στην Χουριέττ ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ αναφέρει τους μελλοντικούς κινδύνους της Τουρκίας εν όψει των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. .
Ο Αλί Μπράντ αναφέρει ότι απέναντι στις κρίσιμες και καταιγιστικές αυτές εξελίξεις οι οποίες θα λάβουν χώρα τα επόμενα 10-15 έτη- στη Μέση Ανατολή το τουρκικό καθεστώς φαίνεται απροετοίμαστο, καθώς για χρόνια ήταν εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια του. Η Εμπλοκή της Τουρκίας θεωρείται ως δεδομένη καθώς βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την ανάγκη να προετοιμαστούν οι Τουρκικές ΕΔ, η τουρκική οικονομία, η τουρκική κοινωνία αλλά και ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας.
Οι περιοχές έντασης με τις οποίες γειτνιάζει η Τουρκία ορίζονται η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν
Για την Συρία ως βασικός κίνδυνος για την Τουρκία αναφέρεται η πολυδιάσπαση της (ουσιαστικά η δημιουργία Κουρδικής οντότητας στο Δυτικό Κουρδιστάν-Βόρεια Συρία.)Για το Ιράκ ως βασικός κίνδυνος για την Τουρκία ορίζεται η διάσπαση του σε Κουρδικό,Σιιτικό,Σουνιτικό κάτι το οποίο θα σημάνει την δημιουργία Κουρδικού Ανεξάρτητου κράτους και τον πιθανό πόλεμο μεταξύ Αρμπίλ και Βαγδάτης .
Για το Ιράν ως βασικός κίνδυνος για την Τουρκία αναφέρεται η συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης η οποία και θα σημάνει πολεμική αναμέτρηση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ κάτι που με την σειρά του θα προκαλέσει εμπλοκή και περισσοτέρων αραβικών χωρών παράγοντας μια χαοτική κατάσταση.
Για την Αίγυπτο ως βασικός κίνδυνος για την Τουρκία ορίζεται η αντιπαλότητα μεταξύ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και όσων συντάσσονται με αυτήν και του παλαιού καθεστώτος (Υποκρύπτεται πως μια ισλαμική Αίγυπτος ισχυρή θα αποτελέσει αντίπαλο δέος στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί ως η περιφερειακή εκείνη δύναμη που μπορεί να επιτύχει την ανάσχεση της Ιρανικής δυναμικής, ως επίσης και το γεγονός ότι το Ισλαμικό καθεστώς της Αιγύπτου θα αποτελέσει στήριγμα του Ιράν ενώ παράλληλα θα επηρεάζει σημαντικά τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη).
Για την δε τελευταία θεωρεί δεδομένη την εμπλοκή της στην Συριακή Κρίση και στον πιθανό πόλεμο Ιράν με Ισραήλ.(Απουσιάζει η όποια αναφορά στον Λίβανο, είναι αδύνατον σε μια τέτοιου επιπέδου ανάλυση να μην καταγράφεται η Χεζμπολλάχ η οποία σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης Ισραήλ-Ιράν είναι απίθανο να μην εμπλακεί).
Τέλος ο ο Τούρκος δημοσιογράφος-αναλυτής αναφέρεται στο γεγονός πως ο ενεργειακός ανταγωνισμός για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Μέσης Ανατολής θα καταστήσει την περιοχή πεδίο αντιπαλότητας περιφερειακών και παγκόσμιων δυνάμεων κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην Τουρκία καθώς θα βρεθεί στο κέντρο της αντιπαράθεσης εξαιτίας του ότι γειτνιάζει με πολλές από τις πιθανές εστίες έντασης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου