15.2.13

«Μπαμπά δώσε μου αποδείξεις γιατί θα πληρώσω πρόστιμο»


Η κόρη σας , 18 χρονών, έχει ήδη τελειώσει το λύκειο. Άρα είναι μια υπεύθυνη πολίτης η οποία μάλιστα απολαμβάνει και του δικαιώματος της ψήφου.
 Αφού όλα αυτά συμβαίνουν λοιπόν, σκέφτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να κάνει και φορολογική δήλωση. Έχει δεν έχει εισόδημα. Κι αυτό ισχύει από φέτος. Θα τρέξει λοιπόν η 18χρονη, να βγάλει …κλειδάριθμο, θα υποβάλλει το έντυπο στην εφορία μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και θα προσέξει τι θα γράψει στη δήλωσή της. Αν δεν γράψει τίποτα, θα πληρώσει πρόστιμο 75 ευρώ. Και να γιατί…
Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης ισχύει πλέον για όλους τους Έλληνες ενώ για πρώτη φορά ισχύει υποχρέωση υποβολής δήλωσης για όλους άνω των 18 ετών, ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα. Άρα:
I.1.Η 18χρονη κόρη θα πρέπει να βγάλει κλειδάριθμο για να κάνει τη φορολογική της δήλωση
II.2.Παρά το γεγονός ότι δεν δηλώνεται εισόδημα, υπολογίζεται το τεκμήριο των 3000 ευρώ που είναι και το ελάχιστο τεκμήριο που έχει βάσει νομοθεσίας όποιος υποβάλλει φορολογική δήλωση.
III.3.Με βάση το τεκμαρτό ή το πραγματικό εισόδημα (όποιο είναι το μεγαλύτερο) υπολογίζεται η αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίσει κάποιος στην εφορία
IV.4.Άρα η 18χρονη πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 750 ευρώ κατ’ ελάχιστο (το 25% του εισοδήματός της που είναι μόνο το τεκμήριο των 3000 ευρώ).
V.5.Αν δεν αναγραφούν οι αποδείξεις στη δήλωση, η κόρη θα παραλάβει εκκαθαριστικό πληρώνοντας φόρο 75 ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου