15.8.13

Ελληνικός Δεκαπενταύγουστος στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE

Ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ θα προβληθούν τον Δεκαπενταύγουστο στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE.
Στις 15 Αυγούστου, από νωρίς το πρωί, έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες, το ARTE θα ταξιδέψει τους γαλλόφωνους και γερμανόφωνους τηλεθεατές του (Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) στην καρδιά της Ελλάδας και των κατοίκων της, μέσα από 17 ντοκιμαντέρ -εκ των οποίων οκτώ σε πρώτη προβολή- τα οποία υπογράφουν κυρίως Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί, στο πλαίσιο της συμφωνίας συμπαραγωγών μεταξύ του ARTE και της ΕΡΤ.
Το αφιέρωμα έχει ως στόχο να παρουσιάσει ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ελλάδας, με αντικείμενο το τι ονειρεύονται οι Έλληνες και ποια είναι τα σχέδιά τους για το μέλλον.
«Πρόκειται για ταινίες με ελληνική ματιά», λέει η Μαντλέν Αβραμουσίς, παραγωγός του αφιερώματος, από το ΑRTE. «Η έμπνευση προήλθε από τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε με τους Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς, την οποία καλλιεργούμε εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο του συμβολαίου συμπαραγωγών με την ΕΡΤ. Ως συντάκτρια, διερωτήθηκα ποιες επιπτώσεις έχει η κρίση στη ζωή τους και θέλησα να κατανοήσω την κατάσταση από τη δική τους προοπτική. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ημέρας είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές του ARTE στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες, να δουν τα πράγματα μέσα από την ελληνική οπτική γωνία».
Το πρόγραμμα, παρουσιάζει στα γερμανικά η Ελληνίδα δημοσιογράφος Δήμητρα Κουζή και περιλαμβάνει βραβευμένα ντοκιμαντέρ όπως το Ένα βήμα μπροστά του Δημήτρη Αθυρίδη, με θέμα τον εκλογικό αγώνα του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, το Little Land του Νίκου Νταγιαντά, με θέμα άνεργους Αθηναίους που δοκιμάζουν νέους τρόπους ζωής στην Ικαρία, την ταινία δρόμου του Κίμωνα Τσακίρη 
Ομορφιές και δυσκολίες, το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Food for Love για τρεις Ελληνίδες μαμάδες που μαγειρεύουν για τα ενήλικα παιδιά τους τα οποία σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους σπίτι, το Νέο ξεκίνημα α λα ελληνικά, με πρωταγωνιστές τέσσερις Έλληνες που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα και το ιστορικό ντοκιμαντέρ 
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων με θέμα τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας.
Το αφιέρωμα συμπληρώνουν οι ταινίες μυθοπλασίας Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου και Στρέλλα του Πάνου Κούτρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου