1.8.13

Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης ανοίγει ξανά, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (.SNF.orgwww ), στήριξε με δωρεά του τις εργασίες αποκατάστασης-αναστήλωσης του θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης. 
Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα ανέλαβε τη χρηματοδότηση των μελετών, αλλά και την εκπόνηση του συνόλου των εργασιών που διεξήγαγε η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.

Με μια πλούσια από μουσικά δρώμενα εκδήλωση θα τελεστούν τα εγκαίνια του αναστηλωμένου Θεάτρου στις 3 Αυγούστου 2013 με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, της ΛΗ ΕΠΚΑ, του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, του Δήμου Μεσσήνης, του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών. Το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο θα μπορεί πλέον να φιλοξενεί 1.500 θεατές, ενώ το πλήθος των πολιτιστικών παραστάσεων που θα λάβουν χώρα στο θέατρο θα συντελέσουν στην τουριστική αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Μεσσήνης.

Από την ίδρυση της, από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, το 369 π.Χ. η αρχαία Μεσσήνη συγκαταλέγεται στις ιδιαίτερα σημαντικές αρχαίες πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα αρχαίο οικισμό άθικτο από τους νεότερους, αφού μέχρι και σήμερα διαθέτει σπίτια, επιβλητικές οχυρώσεις, ιερά και δημόσια κτίρια, καθώς και τάφους. Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της στοιχειοθετείται από τη μεγάλη έκτασή της όσο όμως και από τα μνημειώδη σε μέγεθος και μορφή οικοδομήματα, καθώς και από το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα. Το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και μέχρι και σήμερα διατηρεί τα χαρακτηριστικά της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης, συνέβαλε στο να γεμίσει με φως έναν αρχαίο οικισμό και με κόσμο ένα λίκνο του πολιτισμού, δίνοντας, ταυτόχρονα, πνοή και ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη στη σύγχρονη πόλη της αρχαίας Μεσσήνης. Στις 3 Αυγούστου, 2013 το αρχαίο θέατρο αναγεννιέται και θα συνεχίσει να φιλοξενεί ανθρώπους, ιδέες και πολιτισμό, συνεχίζοντας την ιστορία του.

Παράλληλα με τη συνέχιση του κοινωφελούς έργου του στην Ελλάδα και παγκοσμίως, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης στην Ελλάδα. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει ήδη διαθέσει €72 εκατομμύρια για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών. Επιπλέον, και με προσήλωση στην προαγωγή των Τεχνών και της Παιδείας, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί πλήρως τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου