6.2.14

ΕΡΕΥΝΑ -ΣΟΚ: Μας οδηγούν στα ψυχιατρεία !!!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - Τετραπλασιάστηκαν τα ποσοστά βαριάς κατάθλιψης σε μια 5ετία

Τετραπλασιάστηκαν τα ποσοστά βαριάς κατάθλιψης σε μια 5ετία
Μεγάλη αύξηση και συγκεκριμένα τετραπλασιασμό παρουσίασαν μέσα στην τελευταία πενταετία τα ποσοστά βαριάς μορφής κατάθλιψης στη χώρα μας, ενώ διεύρυνση, που προσεγγίζει το 50%, κατέγραψαν στο ίδιο διάστημα και τα περιστατικά αυτοκτονιών.
Τα στοιχεία αυτά για την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία, θα ανακοινωθούν σε διεθνές συνέδριο, που διοργανώνουν από σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Εταιρεία για τον Εγκέφαλο και τη Συμπεριφορά και το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής μελέτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σήμερα πάσχει από μείζονα κατάθλιψη στη χώρα μας το 12,3% του γενικού πληθυσμού, έναντι μόλις 3,3% το 2008.
Έως το 2008 η κατάθλιψη ήταν κυρίως γυναικείου φύλου (3 γυναίκες – ένας άνδρας) και άτομα μόνα τους με επαγγελματικές και οικονομικές δυσκολίες, αλλά στα χρόνια της κρίσης παρατηρήθηκε εντυπωσιακή μεταβολή. Έτσι, από το 2011 και μετά υπάρχει μεγάλη αύξηση των ανδρών, έγγαμων, άνεργων ή υποαπασχολούμενων, με μείζονα κατάθλιψη, ενώ ηλικιακά κυριαρχούν οι ομάδες της κυρίως παραγωγικής ηλικίας (35-40 ετών), καθώς και αυτή των 55-64, που βρίσκονται πριν τη σύνταξη.
Σε ό,τι αφορά τις αυτοκτονίες, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξησή τους στις 477 το 2011, έναντι 328 το 2007.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου