22.2.14

ΑΣΥΔΟΤΟΙ -Ελληνοποιούν τόνους ελαιολάδου-Τι είπε ο Τσαυτάρης στην Βουλή

«Μια εταιρεία κατάφερε να ελληνοποιήσει 55 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. 

Μεταχειρίστηκε περίπου 28.000 κιλά που ήταν απλό λάδι -όχι εξαιρετικά παρθένο- ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», έκανε γνωστό ο Θαν. Τσαυτάρης, στη βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, για την προστασία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου απο τις προσμείξεις.

Επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεσή του με τις γνωστές προτάσεις του ΟΟΣΑ για να επιτρέπεται η πρόσμειξη του παρθένου ελαιολάδου με άλλα λάδια.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Τσαυτάρη

"Μας ρωτάτε τι θα κάνουμε για το θέμα που αφορά πρόσμειξη ελαιολάδου με σπορέλαιο. Θα σας πω τι έχουμε ήδη κάνει.

Για παράδειγμα, έχουν ελεγχθεί από τον ΕΦΕΤ και σε συνεργασία με τους λιμενικούς, όπως προβλέπει ο νόμος, όχι μόνο τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και του Ηρακλείου. Θα σας δώσω τα αποτελέσματα.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν βρεθεί φορτία ισπανικού λαδιού που έρχεται στη χώρα μας. Ελέγξαμε μάλιστα στη συνέχεια τις εταιρείες που παρέλαβαν αυτά τα λάδια για να δούμε πώς διατέθηκαν, γιατί με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να τα διαθέσουν ως ισπανικά λάδια και όχι ως ελληνικά.

Πραγματικά, σε τρεις-τέσσερις περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές, που τα παρέλαβαν και ελέχθησαν, δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν που τα διέθεσαν. Και αυτή τη στιγμή ελέγχονται όλα τα στοιχεία, προκειμένου να δούμε πραγματικά αν παρατύπησαν. Αν αυτό ισχύει, να τιμωρηθούν και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Σε μια εξ αυτών η έρευνα προχώρησε πιο πέρα.

Σας λέω ότι μια εταιρεία κατάφερε να ελληνοποιήσει 55 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Μεταχειρίστηκε περίπου 28.000 κιλά που ήταν απλό λάδι -όχι εξαιρετικά παρθένο- ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Η παρατυπία και η παρανομία υπάρχει. Η Πολιτεία αμύνεται έναντι αυτών. Κάνει προσπάθειες και όλοι αυτοί θα τιμωρηθούν, ώστε το φαινόμενο αυτό να περιοριστεί και να εξαλειφθεί. Όμως, δεν είναι απλό. Μην νομίζετε ότι πήγε μια φορά ένα συνεργείο, το μπλοκάραμε και τελείωσε. Ίσα-ίσα η δική μου πρόθεση -την οποία είδατε σε αρκετές περιπτώσεις- είναι σε αυτά τα θέματα οι ποινές να είναι τόσο αυστηρές, ώστε να είναι αποτρεπτικές. Να ξέρει ότι εφόσον μία φορά θα συλληφθεί, θα «σβήσει» από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν κάποιος κερδίζει 200.000 ευρώ και του βάλουμε 1.000 ευρώ πρόστιμο, θα το ξανακάνει και θα το ξανακάνει.
 
Σας θυμίζω τη συζήτηση που είχαμε στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, κάποιοι μου είχατε πει ότι είμαι αυστηρός και ρωτήθηκα γιατί βάζω τόσο υψηλά πρόστιμα σε μία ελληνική επιχείρηση, ώστε να μπορούμε να «σβηστεί»; Μα, αν βάλουμε χαμηλό πρόστιμο, θα τρέχουμε μονίμως πίσω από τις παρατυπίες της. Γι’ αυτό και σας λέω ότι η «χρυσή» τομή είναι κάπου στη μέση.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν τα πρόστιμα αποτρεπτικά. Όπως είπατε και εσείς, τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, όπως και τα κέρδη. Κάποιος, λοιπόν, μπροστά σε αυτά τα κέρδη δεν θα διστάσει να παρατυπήσει, ακόμα και αν ενδέχεται να τον πιάσουν και να του βάλουν ένα μικρό πρόστιμο.

Θέλω, όμως, να πω ότι εμείς από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο κάναμε μία στρατηγική επιλογή να υποστηριχθεί η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Από αυτό το Βήμα, σας λέω ότι η αυτή η παραγωγική δραστηριότητα μάς ταιριάζει. Δεν μπορούμε να παλεύουμε σε μία γεωργία χαμηλού κόστους μεγάλων ποσοτήτων, γι’ αυτό και δώσαμε τόσο μεγάλη έμφαση στο να υποστηριχθούν αυτού του είδους τα ποιοτικά σήματα.

Δείτε την προσπάθεια που κάναμε να υποστηρίξουμε τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Μάλιστα πρόσφατα, σχεδόν με την έναρξη της Προεδρίας μας και με την παρουσία του Επιτρόπου κ. Ciolos και του Προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. De Castro γιορτάσαμε το 100o ελληνικό ΠΟΠ. Πρόκειται για το λάδι της Μεσσαράς, από την πατρίδα σας. Έγινε μεγάλη εκδήλωση για να προωθήσουμε αυτά τα προϊόντα, όπως προωθούμε και το σήμα της βιολογικής γεωργίας, γιατί αυτό θέλει σήμερα η κατανάλωση και θα το κάνουμε.
Όλα αυτά για να γίνουν, θα πρέπει να έχουμε τρόπο να υποστηρίξουμε την ποιότητα είτε με τα τιμολόγια είτε με την ιχνηλασημότητα είτε με τα ψηφιακά συστήματα είτε με τον εγκεκριμένο έμπορο και τον πιστοποιημένο έμπορο, αλλά και επιστημονικά. Ενώ μέχρι χθες όλη αυτή η δουλειά γινόταν με χαρτιά, τώρα βλέπουμε ότι με βάση το DNA μπορεί εύκολα κανείς να δει αν ένα μείγμα λαδιού έχει καθαρό λάδι ή έχει μέσα και ελαιοκράμβες ή άλλα σπορέλαια.

Αυτό έγινε και με δική μας δουλειά στα δικά μας Ινστιτούτα, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο των Χανίων, όπου αναπτύχθηκαν αυτές οι μεθοδολογίες και πιστεύουμε ότι αυτές θα μας βοηθήσουν".

Διαβάστε ολόκληρη την συζήτηση στην Βουλή εδώ
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου