1.3.14

Κρούσμα λύσσας στην Ελασσόνα


Κρούσμα λύσσας στην Ελασσόνα

Κρούσμα λύσσας σε σκύλο εμφανίστηκε στην Ελασσόνα, προκαλώντας την ανησυχία των αρμοδίων φορέων, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αλλά και να ελεγχθεί πιθανός κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου.
Το περιστατικό, σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Αθανάσιο Γκουντέλα, παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν κτηνοτρόφος διαπίστωσε παράξενη επιθετική συμπεριφορά του σκυλιού του.
Κλήθηκε άμεσα κτηνίατρος από το Αγροτικό Κτηνιατρείο Ελασσόνας και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρελήφθη το σκυλί, το οποίο και θανατώθηκε και εν συνεχεία έστειλαν το κεφάλι του προς διερεύνηση, στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών και ειδικότερα εξετάστηκε από το Εργαστήριο Ιολογικών και Ρικετσιακών Νοσημάτων, του Ινστιτούτου Λοιμωδών παρασιτικών νοσημάτων, από το οποίο και ανακοινώθηκε ότι ανιχνεύθηκε ο ιός.
Παράλληλα, παρακολουθείται στην περιοχή και άλλο σκυλί, καθώς είχε δαγκωθεί από αυτό που νόσησε, όταν είχε ήδη εμφανίσει τα συμπτώματα.
Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και ενεργοποίησης όλων των συναρμοδίων φορέων, επισημαίνει σε σχετική επιστολή του προς τις υπηρεσίες το τμήμα ζωοανθρωπονόσων, της Διεύθυνσης Υγείας ζώων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: "Μετά από έγγραφο του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη Λύσσα, σας ενημερώνουμε ότι έγινε επιβεβαίωση ενός θετικού αποτελέσματος λύσσας που αφορά έναν σκύλο στην Ελασσόνα Λάρισας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Με δεδομένο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, παρακαλούμε όπως εντείνετε άμεσα την εφαρμογή του Προγράμματος Επιτήρησης της Λύσσας, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 331/10301-25/01/2013 με αρ. ΦΕΚ 198, τεύχος Β".
Αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση του θετικού κρούσματος στον ιό της λύσσας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Γενικής διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφέρειας Θεσσαλίας, προχώρησε σε αντίστοιχη ενημέρωση- ανακοίνωση, προς τις διευθύνσεις Κτηνιατρικής Θεσσαλίας και όχι μόνο (μέχρι και Κοζάνης, Γρεβενών κ.α.), σε φιλοζωικά σωματεία, στην Αστυνομία, στη Διεύθυνση Δασών Λάρισας, σε Κυνηγετικούς Συλλόγους σε ιδιώτες κτηνιάτρους κ.λπ., ζητώντας να λάβουν μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου