6.6.14

Νέο φοροχαράτσι: Αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου


Νέο φοροχαράτσι: Αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου

Αλλάζουν όλα στην παρακράτηση φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων. Θα εφαρμοστεί νέο σύστημα το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα η παρακράτηση να είναι μεγαλύτερη, αλλά ο φορολογύμενος δεν θα οφείλει φόρο μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Οι αλλαγέςθα επέλθουν από το 2015 καθώς οι εργοδότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν από τον μισθό ή τη σύνταξη το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα.
Γενικά το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Αρχικά θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους με κάποια προσαύξηση. Παίρνοντας τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και τον φόρο που αναλογεί, η επιχείρηση η οποία απασχολεί μισθωτό, το Δημόσιο ή το ασφαλιστικό ταμείο θα ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το ύψος των ετήσιων φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα.

Το ποσό των φόρων διαιρείται διά 12 ή 14 για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.
Η επιχείρηση στη συνέχεια έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακρατά κάθε μήνα από την αμοιβή το 1/12 ή το 1/14 των ετήσιων φόρων και να το αποδίδει στο Δημόσιο.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ένας φορολογούμενος με δώδεκα μισθούς και μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, σήμερα οφείλει στο σύνολο του έτους φόρο 540 ευρώ.
Με το ισχύον σύστημα παρακράτησης (από τον ετήσιο φόρο αφαιρείται ποσό 1,5% και το υπόλοιπο διαιρείται διά 12 ή 14), η επιχείρηση η οποία τον απασχολεί του παρακρατά κάθε μήνα φόρο 44,4 ευρώ και του καταβάλλει τα 955,6 ευρώ.

Ας υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος εισπράττει σε μηνιαία βάση ενοίκιο 400 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα όταν γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής του, για τα ενοίκια που έχει εισπράξει θα κληθεί να καταβάλλει φόρο 480 ευρώ. Τα ενοίκια που έχει εισπράξει στη διάρκεια του έτους φτάνουν τα 4.800 ευρώ και η επιβολή του συντελεστή 10% για ενοίκια έως 12.000 ευρώ οδηγεί τον φόρο στα 480 ευρώ. Με το νέο σύστημα και τα 480 ευρώ του φόρου για τα ενοίκια θα παρακρατούνται σε μηνιαία βάση από τον μισθό.
Ο εργοδότης θα ενημερώνεται από τη ΓΓΔΕ ότι θα πρέπει εκτός από την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών να διενεργήσει και παρακράτηση φόρου ενοικίων ίση με 480 ευρώ διά δώδεκα. Επομένως, θα πρέπει να παρακρατά σε μηνιαία βάση από τον μισθό του εργαζόμενου 40 ευρώ επιπλέον.
Με τον τρόπο αυτό, η μηνιαία παρακράτηση συνολικά αυξάνεται σε 84,4 ευρώ και οι αποδοχές που θα παίρνει στο χέρι ο μισθωτός περιορίζονται σε 915,6 ευρώ. Όταν έρθει η ώρα υποβολής της δήλωσης, όμως, δεν θα έχει την παραμικρή οφειλή φόρου.
Το αρχικό σχέδιο προβλέπει πως αν ο φορολογούμενος παραλείψει να δηλώσει εισοδήματα ώστε να μειώσει πλασματικά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου, τότε θα έχει ποινή φόρου 3%.
Αν διαπιστωθεί, από την άλλη πλευρά, ότι παρακρατήθηκε περισσότερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογούσε, τότε η ΓΓΔΕ θα επιστρέφει τον έξτρα φόρο με προσαύξηση 1%.
Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων, αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, θα πρέπει να δηλώνονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ενημερώνονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία ή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου για να τροποποιήσει την παρακράτηση.
Για παράδειγμα αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο στον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα λοιπά εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση τον πρώτο χρόνο εφαρμογής στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις ο φόρος για την προηγούμενη χρήση να δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθεί σταδιακά σε ορίζοντα τριών ή ακόμα και πέντε ετών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου