26.9.14

Σαν σήμερα…από την τοπική ιστορία. 26 Σεπτεμβρίου 1921. - Αποστρατεύθηκε ο Μεσσήνιος Υποστράτηγος που έσωσε το λαό της Δράμας από τους Βουλγάρους

Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1921, αποστρατεύθηκε ο Υποστράτηγος Μιχαλόπουλος Νικόλαος που χάρις στην πρωτοβουλία του και την άμεσο επέμβασή του έσωσε στην κυριολεξία το λαό της Δράμας από βέβαιη σφαγή από τους φεύγοντας Βουλγάρους.
Είχε γεννηθεί στην Κυπαρισσία στις 4 Μάη 1858. Κατετάγη εθελοντής στο στρατό το 1877. Φοίτησε στη Σχολή Υπαξιωματικών και αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού το 1885. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897 ως διοικητής μικρού αποσπάσματος και διακρίθηκε για την ανδρεία του. Κατά τους πολέμους 1912-1913 διοικούσε το 21ο Σύνταγμα Πεζικού. Πολέμησε στις μάχες: Αικατερίνης Λουδία, Νιγρίτης, Ζυρνόβου, Πρέντελ Χαν και πολλών άλλων. 
Όπως αναφέραμε σε αυτόν πιστώνεται η σωτηρία του λαού της Δράμας, το 1913, από βέβαια καταστροφή που είχαν προπαρασκευάσει οι υποχωρούντες Βούλγαροι γι΄ αυτό και αργότερα η δημοτική αρχή της Δράμας έδωσε το όνομά του σε ένα κεντρικό δρόμο της πόλης.
Προήχθη σε Συνταγματάρχη και αργότερα σε Υποστράτηγο. 
Πολέμησε ακόμη στο Μακεδονικό Μέτωπο και στη Μικρά Ασία. 
Διατέλεσε και Φρούραρχος Αθηνών.

Ο Βουφραδιώτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου