5.4.15

Ούτε μια παράσταση το 2015 για 9.599 δικηγόρους της Αθήνας !!!

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Βασ. Αλεξανδρής, δημοσιοποίησε τον απολογισμό της περιόδου 2014-2015 του Συλλόγου και επεσήμανε τη μείωση της ύλης των Αθηναίων δικηγόρων, λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, ενώ ανακοίνωσε τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής, το 2014, από τους 21.739 δικηγόρους οι 7.112 δεν είχαν ούτε μία παράσταση, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν είχαν καμία παράσταση 9.599 δικηγόροι, προσθέτοντας ότι 8.672 δικηγόροι δεν καταβάλουν εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων και 8.582 στο ΕΤΑΑ.
«Η κατάσταση αυτή είναι ασφαλώς άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρίση που πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων και με δριμύτητα ιδίως τους νέους» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι από το 2001 και μετά μειώνεται συστηματικά ο αριθμός των ενεργών δικηγόρων και έτσι «κατ' αποτέλεσμα, υφίσταται μείωση των διαθεσίμων των λογαριασμών των ταμείων».
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της αρνητικής κατάστασης, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής για την εξέταση της δυνατότητας ίδρυσης Επαγγελματικού Ταμείου όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση των δικηγόρων, καθώς και την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα ή μη του εν λόγω Ταμείου. Επίσης, αποφασίστηκε η λήψη σειράς μέτρων για «ενίσχυση του ΤΑΝ ΕΤΑΑ, όπως η διεκδίκηση των 258 εκατ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο από την τριμερή χρηματοδότηση, η προσφυγή κατά του PSI, η κατάργηση της εισφοράς 10% υπέρ ΑΚΑΓΕ, η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου από το ΤΑΙΠΕΔ και η αξιοποίησή τους μέσω διεθνούς διαγωνισμού, η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του Ταμείου κ.ά.».
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επεσήμανε ότι οι δαπάνες και τα έξοδα του ΔΣΑ το περασμένο έτος μειώθηκαν κατά 1.600.000 ευρώ σε σχέση με το 2013, ενώ αποφασίσθηκε η ηλεκτρονική έκδοση των βεβαιώσεων παρακράτησης, καθώς το κόστος εκτύπωσης επιβάρυνε τον Σύλλογο με 30 έως 35.000 ευρώ.
Αναφορικά με τους προγραμματικούς άξονες του ΔΣΑ, ο κ. Αλεξανδρής, ανέφερε ότι μεταξύ των βασικών στόχων του, για το επόμενο έτος, είναι:
1) Η ολοκλήρωση της θεσμικής ανασυγκρότησης των υπηρεσιών του ΔΣΑ και η υλοποίηση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, η προώθηση των προτάσεών του για τις αλλαγές του Κώδικα Δικηγόρων και τη βελτίωση της άσκησης των υποψηφίων δικηγόρων, η έμφαση στα φορολογικά θέματα (ΦΠΑ και τέλος επιτηδεύματος), και η προώθηση συμπληρωματικών εναλλακτικών λύσεων στο ασφαλιστικό πρόβλημα με συγκεκριμένες προτάσεις (π.χ. για ανακλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών).
2) Η αναζήτηση λύσεων για τον εξορθολογισμό του μερίσματος και τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης, η ενίσχυση του θεσμού της Νομικής Βοήθειας, η διαρκής επιμόρφωση των νέων συναδέλφων και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με επιστημονικές ενώσεις.
3) Η διεκδίκηση της θέσης και του ρόλου του ΔΣΑ στην απονομή της Δικαιοσύνης, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και ενεργό συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης.
4) Η σταθερή παρουσία του ΔΣΑ στα προβλήματα της κοινωνίας για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου