8.5.15

Συντριβή για τους δημοσκόπους ! Απόλυτη πλειοψηφία του Κάμερον με 331 έδρες

Το Εργατικό Κόμμα έλαβε από την πλευρά του 232 έδρες, 26 λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κυρίως λόγω της βαριάς ήττας που υπέστη στη Σκωτία, ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια.

To Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συγκέντρωσε331 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία την Πέμπτη, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ προηγείται με μεγάλη διαφορά του Εργατικού Κόμματος που υπέστη οδυνηρή ήττα στη Σκωτία προς όφελος των εθνικιστών.

Αναφορικά με τις ψήφους, το Συντηρητικό Κόμμα βελτίωσε τις επιδόσεις του, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, αφού συγκέντρωσε το 36,6% των ψήφων, ήτοι 11,33 εκατομμύρια ψήφοι. Κέρδισε έτσι 24 επιπλέον έδρες, γεγονός που του επιτρέπει να περάσει το όριο των 326 βουλευτών, που συνιστά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο έτερος μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα(SNP), που κέρδισε στις 56 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες που μετρά η Σκωτία. Σε εθνικό επίπεδο, το SNP αντιπροσωπεύει το 4,8% των ψήφων.

Το Εργατικό Κόμμα έλαβε από την πλευρά του 232 έδρες, 26 λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κυρίως λόγω της βαριάς ήττας που υπέστη στη Σκωτία, ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς τα τελευταία 5 χρόνια, υπέστησαν μια πραγματική πανωλεθρία καθώς πέρασαν από τους 56 βουλευτές που είχαν εκλέξει σε μόλις 8 και έχουν απώλειες της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το 2010.

Αν και έλαβε περίπου 4 εκατομμύρια ψήφους (+9,5% σε σύγκριση με το 2010) το ευρωσκεπτικιστικό και λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) εξέλεξε μόλις 1 βουλευτή στο Ουεστμίνστερ λόγω του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας.

Από την πλευρά των Πρασίνων εξελέγη ένας μόνο βουλευτής: η Καρολάιν Λούκας, που επανεξελέγη στο Μπράιτον (νότια Αγγλία).

Στην Ουαλία, οι εθνικιστές του Plaid Cymru διατηρούν τις 3 τους έδρες στο Ουεστμίνστερ.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι ενωτικοί του DUP κέρδισαν 8 έδρες, τις διπλάσιες από το Sinn Fein, που δεν κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανήλθε στο 66,1%, λίγο μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου